Bosna i Hercegovina     | 11.01.2022. 16:38 |

Izetbegović: Sankcije prema Dodiku vremenom će jačati

FENA Mladenka Krilic, Foto: Emanuel Soča

MOSTAR, 11. siječnja (FENA) - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u utorak je u Mostaru izjavio da su američke sankcije srpskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku tek početak te da će one vremenom jačati.

 

- Sankcije su krenule i ovo je tek početak, no to nije ni blizu dovoljno. Siledžijsko ponašanje koje pokazuje Milorad Dodik i strukture koja ga prate, traži puno odlučnije i efikasnije sankcije kao jedini odgovor. Možda se neće uključiti čitava EU, ali vjerujem da moćne zemlje poput Njemačke, Italije, Nizozemske te neke skandinavske zemlje hoće. Sigurno je da će se te sankcije pojačati i postupno biti sve teže – izjavio je Izetbegović u Mostaru gdje je nazočio stranačkom sastanku.

On je rekao da ga cijela situacija jako podsjeća na onu od prije 30 godina, kada su, kako je rekao, struktura i etablišment bosanskih Srba smatrali da imaju pravo donositi odluke uime svih.

- Vrši se nasilje nad pravima drugih, nasilje nad istinom, ustavom i zakonima, i to ne može dobro završiti - smatra Izetbegović.

On se također osvrnuo na odnos Sarajeva i službenog Zagreba te odnos Hrvata i Bošnjaka, naglasivši da je imperativ da se ti odnose poprave.

Izetbegović je rekao da je Plenković dobar sugovornik.

- Jučer sam Plenkoviću iznio podatke o strukturi vlasti u BiH i Federaciji. Hrvati su isfrustrirani jednom pozicijom, onom člana predsjedništva BiH, ali na barem stotinu pozicija od ministarskih do šefova upravnih odbora, Hrvati u BiH imaju više od onoga što im garantira Ustav. Time priča o ugroženosti Hrvata u BiH padaju u vodu - kazao je Izetbegović.

Dodao je kako SDA ima manje pozicija od HDZ-a BiH iako ima dva i pol puta više glasova.

Izetbegović se dotaknuo i Izbornog zakona te je kazao kako će učiniti sve što je moguće da se poprave narušeni odnosi između Hrvata i Bošnjaka, koji su bespotrebni i štetni za BiH.

- Zna se što je prijedlog SDA. Ono što Ustav govori da je pravo konstitutivnih naroda, biti predstavljen i štititi vitalne nacionalne interese. Mi smatramo da domovi naroda trebaju isključivo štiti nacionalne interese, a ne da služe za blokade. Shvaćam da je teško izaći pred svoje birače i reći da se nešto dalo, ali da je to potrebno kako bi se nešto dobilo, i s naše strane, i sa strane HDZ-a – kazao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, s Plenkovićem je razgovarao i o problemu hidroelektrane Dabar te o južnoj interkonekciji plinovoda za BiH gdje su usuglasili svoje stavove.

Po Izetbegovićevim riječima, za izgradnju HE Dabar potrebna je suglasnost i BiH i Republike Hrvatske, a kako je rekao, od Plenkovića je dobio podršku da se taj projekt pokuša zaustaviti.

- Suglasili smo se i u vezi s korištenjem voda za HE Dabar gdje se preusmjerava nevjerojatnih pet ili šest milijardi kubnih metara vode iz slijeva Neretve ka Trebišnjici gdje bi se od tog dijela Hercegovine napravila pustinja – istaknuo je Izetbegović.PREUZMITE VIDEO

USKORO VIDEO

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana