Bosna i Hercegovina     | 11.01.2022. 14:48 |

Ambasadorica Hartmann i savjetnik za pravosuđe u Vlade Austrije Georg Stawa u posjeti VSTVBiH

FENA Saopćenje, Foto/ Foto: FOTO/VSTV BiH

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Ambasadorica Austrije u Bosni i Hercegovini Urlike Hartmann i savjetnik/ataše za pravosuđe za jugoistočnu Evropu Vlade Republike Austrije sa sjedištem u Beogradu Georg Stawa posjetili su jučer Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) i tom prilikom razgovarali s predsjednikom VSTV-a BiH Halilom Lagumdžijom i direktorom Sekretarijata VSTV-a Admirom Suljagićem.

Predsjednik Lagumdžija je upoznao goste s aktivnostima VSTV-a BiH realiziranim u protekloj godini, s posebnim akcentom na proces imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, usvajanje strateških dokumenata, poput Reformskog programa VSTV-a BiH te značaj Baze sudskih odluka i Baze sudske prakse VSTV-a BiH za ujednačavanje sudske prakse, čemu je Vijeće posvetilo posebnu pažnju. Istakao je odlučnost novog saziva VSTV-a BiH za unapređenjem pravosudnog sistema i posvećenost njegovih članova provedbi zacrtanih ciljeva. 

Ambasadorica Hartmann je naznačila da je pravosuđe jedna od najznačajnijih karika u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine zajednici Evropskih zemlja. Samo jako, nezavisno i profesionalno pravosuđe, jedinstveno na cijelom teritoriju države, može odgovoriti na izazove koji Bosnu i Hercegovinu u tom procesu očekuju. Ambasadorica je iskazala spremnost Austrije da pomogne Bosni i Hercegovini da ostvari napredak u procesu integracije BiH u EU.

Savjetnik Stawa je istakao važnost očuvanja nezavisnosti pravosudnog sistema, posebno u kontekstu vraćanja povjerenja javnosti u sistem. Također je istakao važnost postojanja funkcionalnog pravosuđa, koje će moći odgovoriti na brojne izazove s kojima se susreće.

Direktor Sekretarijata Suljagić je podsjetio da je VSTV BiH lider u regionu na polju digitalizacije, digitalne transformacije te monitoringa i evaluacije rada pravosudnog sistema, te da su značajna sredstva međunarodne zajednice putem VSTV-a BiH usmjerena na jačanje, ne samo infrastrukture pravosuđa, već i na funkcionalnost cijelog sistema, zbog čega je izuzetno važno održati kontinuitet i dalje razvijati pravosudni sistem u cilju približavanja evropskim standardima.

Učesnici sastanaka su se usaglasili da postoji potencijal za nastavak i proširenje saradnje i partnerstva između Austrijske ambasade i VSTV-a BiH koje će se nastaviti i u budućem periodu, saopćeno je iz VSTVBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

VSTV potvrdio smjenu Kajmaković na poziciju državne tužiteljice

VSTV osudilo zloupotrebu portala za neprimjereno pisanje o nosiocima pravosudnih funkcija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'