Svijet     | 11.01.2022. 13:25 |

U zračom udaru u etiopskom Tigrayu najmanje 27 ubijenih

FENA Internet

ADDIS ABABA, 11. januara (FENA) – U zračnom udaru u sjevernoj etiopskoj regiji Tigray ubijeno je najmanje 27 ljudi, većinom žena, i ranjeni su deseci u gradu Mai Tsebri, saopćila su u utorak dva humanitarna radnika Reutersu, pozivajući se na lokalne vlasti i očevice.

 

Posljednji napad uslijedio je nakon zračnog udara u kome je poginulo 56 ljudi i ranjeno je 30, među kojima i djeca, u logoru za raseljena lica u Tigrayu u petak. Američki predsjednik Joe Biden izrazio je zabrinutost etiopskom premijeru Abiyu Ahmedu zbog civilnih žrtava zračnih udara.

Etiopski vojni portparol, pukovnik Getnet Adane, i vladin portparol Legesse Tulu, nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom zračnog udara u Mai Tsebriju.

Vlada je ranije negirala da napada civile u 14-mjesečnom sukobu, koji je suprotstavio Abiyeve savezne snage i njihove regionalne saveznike, podržane Eritrejom, protiv pobunjeničkih snaga Narodnooslobodilačkog fronta Tigraya (TPLF).

Abiyevo imenovanje za premijera okončalo je 27 godina dominacije TPLF nad etiopskom centralnom vladom. Stranka je, međutim, ostala na vlasti u svojoj matičnoj regiji Tigray, gdje su borbe izbile u novembru 2020.

Obje strane međusobno se optužuju. TPLF optužuje Abiya da centralizira vlast na račun regija, što on negira, dok Abiy optužuje TPLF da nastoji da se vrati na vlast na nacionalnom nivou, što pokret odbacuje.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

U izraelskim zračnim udarima na grad Rafah ubijeno 18 Palestinaca, među njima 14 djece

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta