Bosna i Hercegovina     | 11.01.2022. 13:15 |

Toudic: Istinska ambicija za evropsku budućnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Francuska ambasadorica u Bosni i Hercegovini Christine Toudic navela je u blogu da se Evropska unija trenutno nalazi na raskrsnici puteva te da mora izvući pouke iz zdravstvene krize, koja je pokazala ranjivost i zavisnost evropske ekonomije, ali i značaj inovacije i kolektivnog djelovanja na prevazilaženju kriza.

 

Istakla je da Francuska predsjedava Vijećem Evropske unije (PFUE) od 1. januara do 30. juna te da se prioriteti predsjedavanja ogledaju u njegovom sloganu: snaga, oporavak i pripadnost.

Kao tri prioritetna pravca razvoja za Evropsku uniju, navela je izgradnju suverenije Evropske unije (EU), zatim izgradnju novog evropskog modela rasta tako da EU postane proizvodna, stvaralačka i inovativna snaga, digitalna sila, ali i ekološki i socijalni model te izgradnju humanije EU, bliže svojim građanima i demokratskije, snažne u svojim temeljnim vrijednostima, uključujući vladavinu prava.

- Jer postoji nešto zajedničko između pandemijske krize, klimatske vanredne situacije, zaoštravanja međunarodnog života i nepoznanica digitalne revolucije: ova globalna previranja predstavljaju dodatni izazov s kojim se, nadamo se, možemo u potpunosti suočiti samo ako mu se suprotstavimo kao Evropljani, zajedno sa našim partnerima iz 27 zemalja - kazala je. 

Tvrdi da će imperativ evropskog suvereniteta biti nit vodilja ovog predsjedavanja, radi ubrzavanja širokog pokreta osvješćivanja prisutnog u cijeloj našoj Evropi, otkako je počela izlaziti iz vremena naivnosti i bezbrižnosti i širom otvarati oči pred rizicima od sloma koji prijete Uniji.

- Ono što će Francuska promovisati tokom ovog predsjedavanja je prije svega ambicija suverenog i ujedinjenog evropskog oporavka, radi daljeg usvajanja pouka iz zdravstvene krize i osiguravanja sredstava za uspješno provođenje velikih budućih tranzicija - kazala je. 

I u tom kontekstu, i to je očigledno, dodala je, posebna pažnja bit će posvećena zapadnom Balkanu.

- U junu ćemo održati konferenciju o zapadnom Balkanu, jer je Balkan više od susjedstva, u srcu je Evrope, a dovoljno je da pogledate kartu, da pogledate našu istoriju. Ovu regiju sada potresaju nove tenzije. Istorija se vraća, ponekad i tragična. Dakle, mi danas imamo veoma posebnu odgovornost u vezi sa zapadnim Balkanom. Tu moramo voditi politiku ponovnog angažovanja, ali i ulaganja, kako bi se promovisala ekonomska integracija ove regije, razvijala saradnja među ljudima, pokrenulo pitanje manjina koje se nalaze u ovoj regiji, kao i da se borimo protiv miješanja, protiv manipulacije, što je čin nekoliko regionalnih sila koje nastoje, širom Balkana, da destabilizuju Evropu. Verujem da je ovaj angažman, a to je politički i ekonomski angažman na zapadnom Balkanu, prava agenda suvereniteta naše Evrope, jer nećemo moći izgraditi Evropu mira narednih 50 godina ako ostavimo zapadni Balkan u situaciji u kojoj se danas nalazi. Dakle radi se o razjašnjavanju njegove evropske perspektive, reinvestiranju u ovu regiju i njeno jedinstvo, i istinskom postojanju zajedničke ambicije za naredne decenije - zaključila je ambasadorica, saopćeno je iz Ambasade Francuske u BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Cvijanović primila ambasadoricu Francuske u oproštajnu posjetu

Bećirović ambasadorici Francuske: Dodikov udar na Ustavni sud BiH je brutalni napad na Dejton

Toudic: Zajednička izgradnja reaktivnijeg, pravednijeg i solidarnijeg međunarodnog finansijskog sistema

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'