Bosna i Hercegovina     | 10.01.2022. 15:32 |

Goražde - Za devet specijalizacija iz budžeta BPK-a  izdvojeno  80.000 KM

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 10. januara (FENA) – Premijerka i ministar zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), Aida Obuća i Eniz Halilović, danas su s predstavnicima zdravstvenih ustanova potpisali ugovore o  korištenju i namjenskom utrošku sredstava za sufinaniranje specijalizacija.

U ove svrhe kantonalnim budžetom za prošlu godinu predviđeno je 80.000  KM za ukupno devet specijalizacija.

Sredstva u iznosu 59.000 KM dodjeljena su za sufinansiranje specijalizacija za potrebe Kantonalne bolnice Goražde iz oblasti anesteziologije s reanimacijom, pedijatrije s neonatologijom, neurologije, ginekologije te kliničke radiologije.

Prvi put sredstva su dodjeljena i za sufinansiranje specijalizacije domova zdravlja na području BPK-a. Domu zdravlja „Dr. Isak Samokovlija“ Goražde odobreno je 14.000 KM  za sufinansiranje troškova specijalizacija iz oblasti pedijatrije, pneumoftiziologije i porodične medicine.

„Ovo je prvi put da troškove specijalizacija ne snosimo u potpunosti sami, već ovaj put imamo podršku i Vlade BPK za dio troškova specijalizacija za 2021. Značajna podrška je iznos od 14.000 KM a sredstva će biti utrošena za troškove tri doktora medicine na specijalizaciji“-  kazao je direktor JU Dom zdravlja „Dr. Isak Samokovlija“ Goražde  Edin Čengić.

Za potrebe Doma zdravlja Ustikolina dodjeljen je iznos od 7.000 KM za jednu specijalizaciju.

„Prvi put od osnivanja Doma zdravlja Ustikolina u općini Foča u FBiH omogućeno je da imamo jednog ljekara na  specijalizaciji u oblasti  porodične medicine jer to je nešto što je najpotrebnije, a ujedno i odlična prilika da imamo jednog ljekara koji će tu biti duže i biti ono što porodična medicina i predstavlja. Želim se zahvaliti premijerki i resornom ministru koji su nas podržali i razumjeli i drago mi je da se osjeti da se vodi zdravstvena politika a ne samo zdravstvnea zaštita” - kazao je direktor ove zdravstvene ustanove prim. dr Alija Begović.

Premijerka BPK-a pnaglasila je da je intencija Vlade BPK još od 2019 godine,  jačanje kapaciteta javnih zdravstvnih ustanova na području  kantona, kako bi građani BPK-a imali bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

„U predhodnom periodu Vlada BPK izdvojila je značajna finansijska sredstva  za nabavku prijeko neophodne medicinske opreme, a u protekloj budžetskoj godini izdvojen je najveći iznos do sada za usavršavanje doktora medicine odnosno za sufinansiranje neophodnih specijalizacija. S obzirom da smo prepoznali značaj jačanja kadrovskih  kapaciteta, i  u budžetu za 2022. godinu za ove namjene predvidjeli smo finansijska sredstva u iznosu od 100.000 KM, kao bi smo obezbjedili ljekare specijaliste s čijim nedostatom  se suočavaju zdravstvene ustanove na području našeg kantona” - istakal je Obuća.

Napomenula je da će zdravstvne ustanove sa specijalizantima potpisati ugovore o međusobnim pravima i obavezama te je izrazila nadu  neće biti situacija da se specijalizanti ne vrate u ustanovu koja je finansirala njihovu specijalizaciju.

Ovom prilikom sugerisano je da se u skladu s pozitivnim zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast, prioritetno pruži prilika za stručno usavršavanje mladim Goraždanima, jer, kako je istaknuto, dostupn podaci pokazuju da je mnogo mladih ljudi s prostora BPK-a završilo medicinski fakultet i vratilo se da radi u zdravstvenim ustanvama na području tog kantona.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Potpisani ugovori o dodjeli studentskih stipendija u BPK Goražde

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Kroz program Omladinske banke Goražde podržano 11 projekata i jedan mikrobiznis

Promo

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!