Bosna i Hercegovina     | 10.01.2022. 15:04 |

OHR - Vrijeme je da RS ima dan koji mogu slaviti svi njeni građani

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt osudio je kontinuirano nepoštivanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH od vlasti Republike Srpske, kojima je utvrđeno da obilježavanje 9. januara kao Dana RS nije u skladu sa Ustavom BiH.

Republika Srpska, kao dio Bosne i Hercegovine, ima puno pravo da utvrđuje svoje praznike, uključujući i Dan Republike Srpske. Međutim, Dan RS-a ne bi trebalo obilježavati 9. januara, prema odlukama koje je donio Ustavni sud BiH, saopćeno je iz OHR-a.

- Bilo bi veoma konstruktivno povezati identitet sa poštivanjem drugih. Moje opredjeljenje je da jednako poštujem sve konstitutivne narode koji žive u Bosni i Hercegovini. Zašto ne bismo sjeli zajedno i razmislili o tome kako krenuti naprijed? - izjavio je visoki predstavnik.

U tom duhu, pozvao je vlasti RS da se u potpunosti pridržavaju odluka Ustavnog suda BiH i utvrde Dan RS koji mogu proslavljati svi njeni građani.

- Praznici moraju biti u skladu sa ustavnim okvirom Bosne i Hercegovine, uključujući i ustavne odredbe o zabrani diskriminacije i o poštovanju vladavine prava. Na žalost, neki su nedavno donesene odluke o sankcijama povezali na pogrešan način - sankcije su odgovor na nepoštivanje vladavine prava od određenih pojedinaca, ništa više. Mora se naglasiti da sankcije nisu usmjerene protiv bilo kojeg entiteta niti protiv bilo kojeg naroda, nego samo protiv pojedinaca - navodi se u saopćenju.

Visoki predstavnik podsjeća na stav Ustavnog suda BiH u njegovim ranijim odlukama u vezi sa javnim praznicima u kojem se kaže da oni trebaju predstavljati „simboliku zajedničkog, kolektivnog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na poštovanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva“, navodi se u saopćenju.

Stoga, zaključio je Schmidt, dalje obilježavanje i proslava Dana RS 9. januara ne predstavlja samo nepoštivanje duha Dejtonskog sporazuma i vladavine prava u ovoj zemlji, nego i multietničke prirode BiH. U cjelini, smatra on, takvi potezi podrivaju pomirenje, razvoj uređenog društva i put BiH ka Evropskoj uniji. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Evropska unija ističe obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka,

OHR - Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana