Bosna i Hercegovina     | 08.01.2022. 19:10 |

NIP - Sankcionirati provokacije i zastrašivanja Bošnjaka u Janji i Priboju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Stranka Narod i Pravda ističe da ponovljeno zastrašivanje Bošnjaka u Janji kod Bijeljine i u Priboju mora biti sankcionirano, a vrh vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS i Srbiji mora shvatiti da svojom retorikom, političkim i drugim postupcima direktno ugrožava mir vlastitih građana.

Iz Naroda i Pravde navode kako nisu javno reagovali na prvu provokaciju 6. januara, uvažavajući reakciju policije i privođenje aktera netom nakon što se desilo uznemiravanje stanovnika Janje pucnjevima u zrak.

- Privođenje aktera nemilog događaja od 6. januara je svakako za pohvalu. Nažalost, samo dva dana poslije došlo je do novog incidenta kada su nepoznate osobe ponovo uznemiravale i vrijeđale stanovnike Janje. Taj ponovljeni incident govori o tome da huškačka retorika vrha vlasti bh. entiteta RS budi nacionalističke strasti koje direktno ugrožavaju mir i dobrosusjedske odnose u Bosni i Hercegovini - tvrde iz Naroda i Pravde.

Naglašavaju da politički vrh bh. entiteta RS, ali i Srbije, mora preuzeti odgovornost za djelovanje koje na terenu dovodi do ovakvih incidenata koji pokreću spiralu nasilja.

- Janja nije izolovan slučaj, ono što svjedočimo da se dešava u Priboju i drugim dijelovima Sandžaka dio je istog trenda i dokazuje da za lošu političku retoriku nema granica, da se politička kriza brzo prenosi i prekogranično. Veličanje ratnih zločinaca od državnog vrha, sustezanje države da ukloni poruke mržnje iskazane kroz različite grafite, izjave političara kojima se vrijeđa i nipodaštava cijeli jedan narod, neminovno vode ka ovome - dodaju iz NIP-a.

Ističu da su to anticivilizacijski postupci koji se suprotstavljaju svim moralnim načelima i vrijednostima uključujući i vrijednosti na koje nas nesumnjivo podsjećaju i sve svjetske religije, pa i sami blagdani koje mnogi ovih dana obilježavaju.

- Nadležne institucije moraju brzim i adekvatnim reakcijama poslati jasnu poruku da nacionalističke provokacije neće biti tolerisane - saopćeno je iz Naroda i Pravde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Narod i Pravda o najavljenom radnom sastanku - Odbacimo sujete, okupljanje je važno

Svečana akademija NiP-a - Dan nezavisnosti jedan od najznačajnijih datuma bh. historije

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta