Bosna i Hercegovina     | 08.01.2022. 13:59 |

Salkić traži od Tužilaštva da procesuira odgovorne za obilježavanje 9. januara

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiva

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je danas da nastavak neustavnog i nezakonitog obilježavanja 9. januara kao dana bh. entiteta RS stvara ambijent nesigurnog okruženja, iritira, uznemirava, provocira i diskriminira sve žrtve progona, teških zločina i genocida, šireći vjersku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost prema građanima koji nisu bosanski Srbi pravoslavci.

- Vlasti bh. entiteta RS u Bosni i Hercegovini i ove godine nastavljaju praksu obilježavanja 9. januara kao dana bh. entititeta RS što predstavlja nezakonitu i neustavnu aktivnost, kršeći odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i vršeći krivično djelo - dodao je Salkić.

Salkić je istakao da je poštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ustavna obaveza koja proističe iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da svako ko krši odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine direktno krši Dejtonski mirovni sporazum i ugrožava mir u Bosni i Hercegovini.

Tvrdi da Vlada bh. entiteta RS svake godine bez ustavnog i zakonskog osnova i suprotno stavu Venecijanske komisije i odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, bez postojanja važećeg zakona, proglašava 9. januar danom entiteta.

- Te aktivnosti zahtijevaju reakciju po službenoj dužnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine. S obzirom da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine do sada nije reagovalo koristim ovu priliku da ih javno pozovem da provedu istragu protiv odgovornih osoba za suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ugrožavanje mira, diskriminaciju, širenje vjerske, nacionalne netrpeljivosti, nezakonito postupanje, zloupotrebu položaja i nenamjensko trošenje budžetskih sredstava entiteta - poručio je Salkić.

Smatra da je izostanak njihove adekvatne reakcije po tom pitanju ranijih godina dodatno ohrabrio vlast bh. entiteta RS da nastavi i pojača aktivnosti na obilježavanju diskriminirajućeg, nezakonitog i neustavnog dana entiteta, aktivno se suprotstavljajući odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

- Samo vašom adekvatnom reakcijom može biti zaustavljeno obilježavanje dana kada se formalizirala ideja o etnički čistom srpskom prostoru koji je rezultirao teškim zločinima, progonom Bošnjaka i Hrvata, logorima, masovnim ubistvima i genocidom. Građani Bosne i Hercegovine predugo čekaju vašu snažnu i odlučnu reakciju, ovo je pravi trenutak da se ta reakcija desi i da budu zaustavljeni oni koji su protiv vladavine prava, istine i pravde - potcrtao je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Tužilaštvo BiH - Predložen pritvor za stranog državljana osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom