Svijet     | 07.01.2022. 20:00 |

Preminuo Sidney Poitier, prvi crnac koji je osvojio Oskara za najboljeg glumca

FENA Internet, Foto/ Foto: Twitter

NEW YORK 7. januara (FENA) - Sidney Poitier, prvi afroamerikanac koji je osvojio Oskara za najboljeg glumca, preminuo je u 94. godini. 

Smrt holivudske zvijezde potvrdili su BBC-ju iz ureda Freda Mitchella, ministra vanjskih poslova Bahama.

Poitier je bio vrhunski glumac i ugledni humanitarac i diplomata. Osvojio je Oskara za najboljeg glumca u filmu Lilies of the Field (Ljiljani u polju) iz 1963. godine.

Rođen u Majamiju, odrastao je na farmi paradajza na Bahamima i sa 16 godina preselio se u New York.

Prijavio se za kratko služenje u vojsci i radio je nekoliko pomoćnih poslova dok je pohađao časove glume, s nadom i željom da postane zvijezda pozornice i velikog ekrana.

Njegovo uloga u filmu The Defiant Ones (Prkosni) iz 1958. donijela mu je prvu nominaciju za Oskara - samo po sebi historijsko dostignuće za crnca u glavnoj kategoriji u to vrijeme.

Pet godina kasnije nadmašio je prethodni uspjeh, uzevši nagradu za glavnu mušku ulogu za film Lilies of the Field (Ljiljani u polju), u kojoj je igrao majstora koji pomaže njemačkim časnim sestrama da izgrade kapelu u pustinji.

Poitier je bio redovan na velikom platnu u vrijeme rasne segregacije u SAD-u, pojavio se u filmu Patch of Blue (Komad plavetnila) iz 1965. godine, a zatim i u Heat of the Night (Vrućina noći) godinu kasnije, nakon čega je uslijedio film po kojem je možda ostao i najbolje upamćen, Guess Who's Coming to Dinner (Pogodi ko dolazi na večeru,) glumeći crnca koji dolazi na večeru da upozna roditelje svoje vjerenice koja je bjelkinja. 

Amon Warmann iz časopisa Empire rekao je za BBC: "Bio je pionir, toliko utocajan i čovjek koji je otvorio put mnogima u filmskoj industriji da ostave svoj trag. Među njima je i slavni Denzel Washington, koji mu je odao počast kada je osvojio svog Oskara."

Njegovo elegantno držanje i principijelni likovi na ekranu učinili su ga prvom holivudskom crnom filmskom zvijezdom.

Poitier je prevladao mnoge prepreke u životu poput siromašnog porijekla sa Bahama. Svjesno je ublažio svoj jaki ostrvski naglasak kako bi se popeo na sam vrh svoje profesije u vrijeme kada su istaknute uloge crnih glumaca bile nevjerovatno rijetke.

Filmovi u kojima je glumio teško su prolazili u distribuciju na jugu SAD-a, a njegov izbor uloga bio je ograničen na ono što će mu dozvoliti filmski studiji koje su držali bjelci.

Rasni tabui, na primjer, spriječili su ga da dobije gotovo bilo kakve romantične uloge. Ali njegov dostojanstveni stav pomogao je široj publici, prevashodno afroamerikancima 1950-ih i 1960-ih, da zamisle osobe crnačkog porijekla poput njih samih ne samo kao sluge, već i kao doktore, učitelje i detektive.

- Bila je to ogromna odgovornost koju sam nosio - rekao je Poitier u intervjuu s Oprah Winfrey 2000. godine.

-I prihvatio sam je, i živio sam na način koji je pokazivao da poštujem tu odgovornost. Morao sam tako. Da bi drugi ljudi koji će doći nakon mene imali otvoreniji put, bilo je određenih stvari koje sam morao da uradim - rekao je tada Poitier. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Preminuo pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran

Ministarstvo kulture i sporta KS dodjeljuje 2,5 miliona KM grant i poticajnih sredstava za filmsku produkciju

Preminuo general i vojni pilot Salko Begić

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo