Kultura     | 07.01.2022. 16:08 |

Književnica Marija Fekete-Sullivan posjetila NUBBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. januara ( FENA) - Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine posjetila je književnica za djecu i mlade, Marija Fekete- Sullivan. Autoricu je primio direktor Ismet Ovčina sa saradnicom Adelaidom Grabovicom, v.d. rukovodiocem sektora Usluživanje korisnika.

Povod posjete bio je izlazak novog izdanja NUBBiH, edicije Memoria Mundi, Zvjezdana vrteška 2 - Izbor iz stvaralaštva bosanskohercegovačkih dječijih pisaca nominiranih za nagradu “Astrid Lindgren Memorial Award” 2018. - 2022. godina. Ovom publikacijom, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, promovira dio bosanskohercegovačke književnosti za djecu  mlade, istaknutih bh. pisaca, koji su svojim radom, angažmanom i promocijom, zaslužili da budu prezentirani i promovirani putem ove nagrade u cijelom svijetu, saopćeno je iz NUB BiH.

Marija Fekete-Sullivan bila je ispred Nacionalne i univerzitetske biblioteka BiH kandidat za prestižnu nagradu Astrid Lindgren Memorial Award, za 2021. godinu. Rođena je 1965. u Sarajevu. Do sada je napisala pedeset priča za djecu a priredila je još dvadeset za knjigu Zlatne bosanske bajke.

Njena prva knjiga objavljena je 1995. u Singapuru. Adrian Mitchell je tada zabilježio: „Priče koje sačinjavaju Sirenin san (The Mermaid's Dream) pisane su u tradiciji velikog Hans Christian Andersena. Proizišle iz pera Marije Fekete-Sullivan - pisane su s blagim humorom i iznimnom maštovitošću, ali prije svega s ljubavlju - to su priče o ljubavi, za djecu ali i za odrasle koji djecu razumiju.“

Autorica je teksta dvojezične (bosanski i engleski) knjige Zaljubljeni vuk/The Wolf in Love. To je prva interaktivna digitalna slikovnica i video igra u Bosni i Hercegovini i nudi edukativne audio i vizualne poticaje djeci, a posebno onoj s poteškoćama u razvoju.

Višestruko nagrađivana književnica i sudionica domaćih i međunarodnih književnih festivala i sajmova, u svom rodnom gradu istaknuta je samostalna umjetnica i predložena je za Astrid Lindgren memorijalnu nagradu 2021.
Objavljivala je u brojnim književnim časopisima u BiH i regionu, zastupljena u panoramama i antologijama. Članica je Društva pisaca BiH.

U sklopu svog digitalno-izdavačkog projekta Style Writes Now, MFS je samostalno objavila više od stotinu priča pedeset autora iz Bosne i Hercegovine i šire, uglavnom u prijevodu na engleski, navodi se u saopćenju

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

NUBBiH promovisala 28. broj časopisa 'Bosniaca' na Sajmu knjiga

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'