Bosna i Hercegovina     | 07.01.2022. 15:28 |

Hrvatski zastupnik u EP pozvao na žurnu reformu izbornog zakonodavstva BiH

FENA Saopćenje, Foto/ EPP

MOSTAR, 7. siječnja (FENA) - Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol izjavio je kako kontinuirano radi na jačanju položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog te da se zalaže za izmjenu izbornog zakona, priopćio je Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

 - Kroz zastupničke aktivnosti u Europskom parlamentu snažno se zalažem za jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini polazeći od toga da je Hrvatima u BiH uskraćeno političko pravo koje nije uskraćeno nijednom drugom narodu u Europi – da sami biraju svoje političke predstavnike – kazao je Sokol koji je zajedno s ostalim članovima Delegacije HDZ/EPP u Europskom parlamentu, u petak započeo dvodnevni radni posjet Federaciji Bosne i Hercegovine gdje će se sastati s nizom hrvatskih dužnosnika i razgovarati o položaju hrvatskog naroda u BiH.

 Dodao je kako pritom uvijek ističe da su Hrvati od tri konstitutivna naroda najviše iskreno okrenuti prema zapadu te predani zagovaranju europskog puta BiH.

Pitanje zaštite Hrvata u Bosni i Hercegovini, koji su u ogromnom postotku i građani Europske unije, pitanje je očuvanja temeljnih europskih vrijednosti, naglašava Sokol.

 - Situacija u Bosni i Hercegovini politički je kompleksna i uvelike je determinirana bošnjačkom težnjom za političkom hegemonijom, pod krinkom 'građanske BiH'. U takvim okolnostima, bilo kakvo relativiziranje elementa konstitutivnosti kao bitne ustavnopravne odrednice BiH ne doprinosi stabilizaciji političke situacije, a usudio bih se reći niti međunarodnom miru i sigurnosti. Stoga ću se kao hrvatski zastupnik i dalje neumorno zalagati za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog, a ta ravnopravnost nedvojbeno podrazumijeva i reformu izbornog zakonodavstva - naglasio je zastupnik Tomislav Sokol.

 Prvog dana boravka u BiH, Sokol se susreo s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem nakon čega je prisustvovao i sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, a u nastavku dana održao je i radni sastanak s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem, navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Brigadni general Oružanih snaga BiH Mirsad Ahmić sa suradnicima posjetio Konjic

Milas u petak u Novom Travniku, sastat će se s načelnikom te obići Dom zdravlja i Srednju školu

Zastupniku u Saboru KSB-a zapalili automobil

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta