Bosna i Hercegovina     | 07.01.2022. 14:34 |

Vlada USK u adaptaciju prostora Doma zdravlja Bihać već uložila 800 hiljada KM

FENA Muhamed Sadiković, Foto: Foto FENA

BIHAĆ, 7. januara (FENA) - Ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Muris Halkić još jednom se osvrnuo na jučerašnju primjedbu bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića o nedopustivim uslovima za rad osoblja i liječenje pacijenata u COVID-ambulanti Doma zdravlja Bihać.

-Niko ne kaže da su gradonačelnikove tvrdnje neutemeljene, jer smo i mi svjesni tih neadekvatnih uslova. Ipak, moram naglasiti da to nije rezultat nerada, aljkavosti ili nezainteresiranosti članova Vlade i menadžmenta ustanove, te da je postupak rješavanja problema već pokrenut. Mora nam svima biti jasno da je neophodno ispoštovati zakonske procedure prilikom bilo kakvih infrastrukturnih radova i da se to ne može preko noći napraviti. U proteklih godinu dana, otkako je zgrada bihaćkog doma zdravlja oštećena u potresu, urađen je ogroman posao i sve je financirala kantonalna vlada. Tako će biti i sa COVID-ambulantom u roku od najviše mjesec dana - kazao je ministar Halkić.

Ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić potvrdio je kako je Vlada Unsko-sanskog kantona dosad uložila 800.000 KM za adaptaciju bloka D, odnosno 1.000 kvadratnih metara prostora u koji su izmještene službe porodične i fizikalne medicine, mentalnog zdravlja i još neke.

-Kompletan novčani iznos osigurala je kantonalna vlada, dok su sredstva dobijena od Vlade Federacije BiH za izgradnju novog objekta netaknuta, na računu Javne ustanove Dom zdravlja Bihać. Vlada USK će iz ovogodišnjeg budžeta također izdvojiti tri miliona maraka, koje će odmah po usvajanju budžeta biti prebačena na isti račun. Ma ko šta govorio, urađen je hvalevrijedan posao, ispoštovane sve zakonske procedure, skoro kompletirana potrebna dokumentacija i zaista s posebnim senzibilitetom pristupamo rješavanju ovog problema - dodao je Alagić.

Da je postupak rješavanja problema COVID-ambulante već pokrenut, potvrdio je i direktor Doma zdravlja Bihać Ademir Jusufagić.

-Priča je vrlo jednostavna, za politikanstvo u našoj zemlji se ne ide u zatvor, što nije slučaj kod nepoštivanja javnih nabavki i zakonskih procedura. Od početka radimo u timu i želimo sve napraviti kako treba, jer niko od nas ne želi u zatvor zbog ovog. Svjesni smo neadekvatnih uslova u COVID-ambulanti i to ćemo riješiti u najbržem mogućem roku. Treba nam samo malo vremena i razumijevanja - kazao je direktor Doma zdravlja Bihać.

Rečeno je i kako će se kroz nekoliko dana u prostoru bihaćkog doma zdravlja prilagoditi privremena kontejnerska postavka, kako bi se pacijentima suspektnim na COVID-19 omogućili dostojanstveni uslovi za pregled i čekanje, do realizacije najavljenog trajnijeg rješenja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta