Bosna i Hercegovina     | 06.01.2022. 15:55 |

Zvizdić: Bilo je pitanje dana kada će SAD objaviti sankcije za Dodika i ostale

FENA Aida Kovač, Foto: Foto arhiv

SARAJEVO, 6. januara (FENA) - Bilo je samo pitanje dana kada će Sjedinjene Američke Države (SAD) objaviti sankcije za Milorada Dodika i ostale koji rade na podrivanju državnih institucija, rušenju ustavnog poretka, ugrožavanju stabilnosti i ekonomskog napretka - izjavio je za Fenu predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

- Prijatelji iz SAD, Velike Britanije i EU su, posebno posljednjih nekoliko mjeseci, bili snažno angažovani i imali su vrlo jasne poruke da se treba prestati sa secesionističkim prijetnjama, ugrožavanjem dostignutog nivoa reformi, napretka i funkcionalnosti državnih institucija, te da se potrebno posvetiti euroatlantskim integracijama, jačanju vladavine prava i ekonomskom razvoju - naveo je Zvizdić.

Dodao je da je jako puno uloženo u stvaranje mira i napretka u našoj državi da bi se uništilo sve što je stvoreno, a samo zbog interesa pojedinaca i sa njima interesno povezanih pravnih i fizičkih lica. 

- Sankcije će, siguran sam, pomoći da se poboljšaju odnosi i u BiH i na Balkanu, jer šalju poruku pojedincima da se vrate unutar ustavnih i zakonskih margina političkog djelovanja. Nisam siguran da li će sve članice Evropske unije slijediti primjer SAD-a, vjerovatno će uslijediti pojedinačne sankcije, ali sam siguran da će sankcije pomoći svim demokratskim i progresivno orijentiranim snagama u Bosni i Hercegovini da prevladaju antiustavne blokade, sačuvaju stabilnost i multietnički karakter bh. društva, te da nastave sa reformama i napretkom koji će donijeti korist svim građanima BiH - kazao je Zvizdić.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Zvizdić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Ministar Hurtić osudio napad na bošnjačke mladiće u Stocu, traži sankcije za napadače

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana