Ekonomija     | 06.01.2022. 11:53 |

Beč: Podrška privredi se nastavlja

FENA Saopćenje, Foto/ Unsplash

BEČ, 6. decembra (FENA) - Novi paket podrške samostalnim djelatnicima u Beču najveći je do sada. Gradska privredna agencija "Wirtschaftsagentur Wien" na raspolaganju ima 10 miliona eura za 65.000 samostalnih poduzetnika.

Novina u odnosu na dosadašnje programe je povećanje stope subvencioniranog iznosa na 60 posto. U praksi znači da na uloženih 1.000 eura Grad Beč poduzetnicima isplaćuje 600 eura. Pored toga, subvencionirani iznos je smanjen na 1.000 eura kako bi se podsticaji mogli povući i za najmanje projekte.

Član gradske vlade za privredu i finansije Peter Hanke smatra da su samostalni poduzetnici privredna okosnica grada. Atraktivni paket podrške ne znači samo pomoć djelatnicima već osigurava i pristup različitim branšama i profilima. Jedan od korisnika podsticaja je automehaničar Elmir Karić, iz Wien Ottaktring, kojem je postalo sve teže da pridobije nove mušterije za svoju radionicu. Tako je za podsticaj prijavio pokretanje videobloga. Elmir će putem video kanala ubuduće pomagati svojim pratiocima kako da zaštite i čuvaju svoj automobil. Dijeljenjem znanja, Elmir očekuje prepoznatljivost na tržištu i nove klijente.

U 2022. godini nastavlja se i pomoć privredi pokrenuta na početku pandemije kada je osnovano posebno društvo "Stolz auf Wien Beteiligungs GmbH". Društvo privremeno kupuje dionice firmi ugrožene egzistencije. Grad Beč je do sada kapital od deset miliona eura stavio na raspolaganje za ukupno 23 firme od kojih su najugoroženije iz turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva. Naziv ovog ograničenog modela učešća prevedeno znači "Ponosni na Beč" što podrazumijeva da prioritet imaju one firme koje predstavljaju identitet i tradiciju grada, saopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta