Bosna i Hercegovina     | 05.01.2022. 16:30 |

Puljić-Radman: Uvijek ohrabrimo jedan drugog kada je u pitanju BiH i njen put u EU

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 5. januara (FENA) - Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini susreo s nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem u u Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu

U kratkom obraćanju medijima nakon susreta kardinal Puljić je istaknuo da mu je drago da je na početku godine ministar Radman došao da, kako je kazao Puljić, na neki način da potporu procesu stvaranja boljih odnosa i razumjevanja ne samo između država nego i među narodima.

Puljić je ovom prilikom rekao da je zahvalan i ministru Radmanu i Vladi Hrvatske kazavši da je Hrvatska zemlja preko koje će i BiH krenuti prema Evropi.

-I to je ozbiljan razlog zašto je došao i hvala mu. A vjerujem da i bosanskohercegovački ljudi koji su u vlasti mogu tu gestu prepoznati - kazao je Puljić.

Ministar Gordan Grlić Radman istaknuo je da rado navrati kod uzoritog kardinala Puljića koji je kako je istakanuo svjedok jednog važnog vremena i čuvar hrvatsko krišćanskog katoličkog identiteta u Sarajevu i BiH.

-Uvijek rado razmjenimo mišljenja, ohrabrimo jedan drugoga kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i njezin put u Evropsku uniju. Ovdje uvijek dobijemo snažnu podršku i kardinala kada je u pitanju položaj hrvatskog naroda u BiH i s vjerskog stajališta - kazao je Radman, dodavši da je Puljić lučonoša tolerancije, poštivanja drugih i različitih.

Hrvatski šef diplomatije u Sarajevu se susreo i s zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, provincijalom Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem.
Nakon susreta s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem Radman je otputovao u Mostar gdje je planiran susret s mostarskim gradonačelnikom Mariom Kordićem, biskupom mostarsko-duvanjskim Petarom Palićem te provincijalom hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije i predstojnikom unije franjevačkih provincijala Europe Miljenkom Štekom.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Isak primio u posjetu prvog potpredsjednika Internacionalne romske unije

Ambasador Reilly posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta