Svijet     | 05.01.2022. 15:42 |

Kremlj - Kazahstan može riješiti svoje probleme

FENA Internet, Foto/ Fena arhiva

MOSKVA, 5. januara (FENA) – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u srijedu da Kazahstan može riješiti vlastite probleme i da je bitno da se niko izvana ne upliće, javila je ruska novinska agencija RIA.

Agencija navodi izjavu Peskova da Kazahstan nije zatražio rusku pomoć u vezi s protestima, izazvanim povećanjem cijena goriva i koji su doveli do ostavke vlade u srijedu.

Rusija je osjetljiva na nemire u bivšim sovjetskim republikama koje smatra svojom sferom uticaja, i u prošlosti je optuživala Zapad da je podsticao revolucije u zemljama kao što su Gruzija i Ukrajina.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da pomno prati situaciju kod južnog susjeda i da vjeruje u “najskoriju eventualnu normalizaciju”.

- Zalažemo se za miroljubivo rješenje svih problema unutar ustavnog i zakonskog okvira i dijaloga, umjesto uličnih nemira i kršenja zakona – saopćilo je ministarstvo.

Također navodi da je upravo to cilj mjera koje je poduzeo kazahstanski predsjednik Kasim-Jomart Tokajev “kako bi stabilizirao situaciju i brzo riješio postojeće probleme, među kojima su oni sadržani u legitimnim zahtjevima demonstranata”, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo