Svijet     | 05.01.2022. 14:11 |

Raketa ispaljena na iračku vojnu bazu u kojoj se nalaze američki vojnici

FENA Internet

BAGDAD, 5. januara (FENA) - Raketa ispaljena iz sistema Kaćuša pogodila je u srijedu iračku vojnu bazu u kojoj se nalaze američki vojnici na međunarodnom aerodromu u Bagdadu, navodi se u saopćenju iračke vojske.

U tom napadu, trećem u posljednja tri dana, nakon godišnjice američkog zračnog napada dronom u kojem je prije dvije godine u Bagdadu ubijen visoko iranski general Qassem Soleimani, nije bilo žrtava ni materijalne štete, prenosi  AP.

U saopćenju iračke vojske se navodi da je raketni lanser s kojim je izvršen napad lociran u stambenoj četvrti u zapadnom Bagdadu, u oblasti koju su nekada, za raketiranje aerodroma, koristile milicije koje podržava Iran.

U ponedjeljak su oborena dva naoružana drona, a u utorak su uništene i dvije bespilotne letjelice napunjene eksplozivom koje su ciljale iračku vojnu bazu u kojoj se nalaze američki vojnici u zapadnoj provinciji Anbar.

U američkom napadu dronom 2020. godine na aerodrom u Bagdadu ubijeni su komandant Qudsa, iranskih elitnih snaga, general Qassem Soleimani i Abu Mahdi al-Muhandis, zamjenik komandanta iračkih milicija koje podržava Teheran poznatih kao Narodne mobilizacione snage.

Proiranske šiitske frakcije u Iraku obećale su odmazdu za ova ubistva i poručile da će obustaviti napade kada se u potpunosti okonča američko prisustvo u Iraku.

Koalicija predvođena SAD-om zvanično je prošlog mjeseca završila svoju misiju vojne podrške iračkim snagama u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Ipak, gotovo 2.500 vojnika će ostati u Iraku u svojstvu vojne savjetodavne misije koja će nastaviti da pomaže iračke snage.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Raisi i Rashid pozvali na jedinstvo među muslimanskim zemljama u suprotstavljanju Izraelu

Iračka vlada okončava misiju koalicije pod američkim vodstvom u zemlji

Ured iračkog premijera - U američkim zračnim udarima 16 ubijenih, među njima i civili

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'