Bosna i Hercegovina     | 05.01.2022. 11:49 |

Prijedlogom ovogodišnjeg budžeta predviđena realizacija važnih projekata

FENA Muhamed Sadiković, Foto: Foto FENA

BIHAĆ, 5. januara (FENA) - Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) ovogodišnjim Prijedlogom budžeta od 276 miliona KM predvidjela je realizaciju važnih projekata, ali i sanaciju nekih dugovanja, kao i određenu nadoknadu šteta poljoprivrednim proizvođačima.

Za poticaje u poljoprivredi planirano je sedam miliona maraka, što je značajno povećanje, s obzirom da je prethodne godine za tu namjenu isplaćeno oko pet miliona KM.

-Poljoprivrednici će dodatnih 750.000 maraka dobiti kao naknadu šteta u protekloj godini, što je povećanje za 15 posto u odnosu na prošlogodišnji iznos. Mi smo za ovu svrhu tražili i dvostruko veći iznos, međutim ovo je prema financijskim projekcijama realan iznos - kaže ministar poljoprivrede USK-a Sulejman Kulenović.

Posebna pažnja prilikom izrade budžetskog prijedloga usmjerena je na sektor zdravstva, s obzirom da su planirana milionska sredstva za pomoć Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću i domovima zdravlja.

-Četiri miliona KM planirana su za sanaciju barem dijela nagomilanih dugova Kantonalne bolnice, kao i tri miliona maraka za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja u Bihaću. Također, oko milion i po bi trebalo pripasti ostalim domovima zdravlja, koji su posljednje dvije godine opterećeni troškovima koje uslovljava pandemija koronavirusa - kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Naglašeno je kako su planirana osjetna povećanja dječijeg doplatka, naknada za porodilje, kao i ulaganje u razvoj Lječilišta Gata.

Najavljen je i nastavak realizacije infrastrukturnih projekata u osnovnim i srednjim školama u ovom dijelu BiH, pa je tako samo za digitalizaciju obrazovnog sistema predviđeno oko milion KM.

U Prijedlogu ovogodišnjeg budžeta planirana su i sredstva za završetak objekta Policijske stanice u Bužimu, odnosno kupovinu zemljišta za gradnju stanica u Velikoj Kladuši i Bosanskom Petrovcu. Tu su i veća izdvajanja za turizam, kao i oblast građenja i zaštitu okoliša.

Građane Unsko-sanskog kantona, s druge strane, ipak brine činjenica da u ovom kantonu još nije usvojena ni Odluka o privremenom financiranju, što je posljedica nepostojanja jasno definirane političke većine u kantonalnoj skupštini.

Takva situacija već neko vrijeme onemogućava normalno funkcionisanje i rad Skupštine USK, zbog čega bi i na početku ove godine, mogla biti dovedena u pitanje i isplata plata budžetskim korisnicima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo