Stranačke aktivnosti     | 04.01.2022. 14:51 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje, Foto/ Ilustracija

Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu Federacije Amer Obradović uputio je danas inicijativu prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine kako bi se uključila i zaštitila interese entiteta i građana u aktivnostima koje poduzima Vlada RS-a na projektu ''Gornji Horizonti''.

Naime, Vlada RS-a je 31. decembra 2021. donijela odluku kojom daje garanciju bh. entiteta Republike Srpske za kreditno zaduženje Hidroelektrane "Dabar" d.o.o. Trebinje kod Izvozno-uvozne banke Kine u iznosu od 189.409.002 eura za izgradnju ostatka objekata ove hidroelektrane. Radi se o projektu kojim se predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera, a što itekako ima posljedice i na vodne tokove u entitetu Federacija BiH, naročito na vodotok rijeka Bregave, Bune i Bunice, te time i Neretve.

''Vlada Federacije je dužna reagovati i mora učiniti sve iz svoje nadležnosti kako bi zaustavila nadolazeću veliku ekološku katastrofu. Vlada Federacije treba alarmirati i državni nivo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine kako bi se sagledale sve eventualne posljedice po sve građane u slivu Neretve i Trebišnjice, a posebno ima obavezu da se uključi i zbog odnosa sa Republikom Hrvatskom, odnosno Hrvatskom elektroprivredom (HEP) i kineskom firmom China Energy Gezhouba Group koja bi trebala izvoditi radove. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine mora štititi interese građana u donjem slivu rijeke Neretve, te je potreban angažman ministarstava iz ove oblasti, kao i Agencije za vodno područje Jadranskog mora. Nedopustivo je da jedan entitet sprovodi projekte i zahvate na vodotocima koji itekako utiču na ekosisteme i živote građana u drugom entitetu, a da taj entitet ne čini ništa da bi zaštitio svoje, i prije svega interese ljudi koji tu žive, te je stoga potrebno reagovati i alarmirati domaće i međunarodne sisteme koji sprovode međunarodne konvencije iz oblasti zaštite okoliša i voda'', izjavio je zastupnik Amer Obradović. 

Press služba

Press služba Nezavisnog bloka
ul. Vilsonovo šetalište 10
71000 Sarajevo

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana