Bosna i Hercegovina     | 04.01.2022. 10:35 |

Protesti bh. građana u Briselu i drugim gradovima širom svijeta 10. januara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. januara (FENA) - Organizacija Platform BiH najavila je da će 10. januara u Briselu biti održani protesti bh. građana kako bi ukazali međunarodnim zvaničnicima i svjetskoj javnosti da je, kako navode, važno na vrijeme zaustaviti sve secesionističke i antiustavne aktivnosti koje provode vlasti entiteta Republika Srpska i zadržati mir u zemlji.

Organizatori su pozvali bh. građane da i u drugim gradovima u Evropi i svijetu da izađu na ulice s istim porukama. U međuvremenu, protesti su najavljeni u Ženevi, Londonu, Otavi, Torontu, Oslu, Rimu, Beču, Štokholmu, Geteborgu (i drugim gradovima Švedske), kao i u Sarajevu i Tuzli.

Na centralnom protestu u Briselu bit će pročitano pismo koje će biti uručeno najvažnijim evropskim zvaničnicima. Pismo će također biti poslano američkom predsjedniku i nekolicini drugih svjetskih čelnika, uključujući premijere Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

- Želimo da naglasimo da je ovaj skup odraz zabrinutosti, kao i patriotizma i nema za cilj da promovira bilo koju političku opciju niti je uperen protiv bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini. Događaji kojima svjedočimo posljednjih mjeseci ozbiljno ugrožavaju mir i zbog toga nam je dužnost da se oglasimo i jasno kažemo da nećemo ponovo podjele i rat - istakao je Hamdija Draganović iz Platform BiH.

Nakon skupa, uime organizatora i svih učesnika bit će upućeno i pismo podrške Tužilaštvu BiH sa zahtjevom da budu krivično procesuirane sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, najavljeno je iz Platform BiH.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Poljoprivrednici u Briselu zapalili gomile starih guma u znak protesta tražeći akciju EU

NATO članice nastavljaju podržavati Projekt izgradnje odbrambenih kapaciteta u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo