Bosna i Hercegovina     | 01.01.2022. 12:23 |

Skomorac: Zenička bolnica ne odustaje ni od projekta Interventna kardiologija

FENA Vehid Begunić, Foto: FotoFENA/Vehid Begunić

ZENICA, 1. januara (FENA) – Javna ustanova Kantonalna bolnica Zenica, kada bude objavljen javni poziv od strane Grada Zenica za ustupanje zemljišta u krugu te bolnice za izgradnju zgrade za projekt “Interventna kardiologija u JU KBZ”, prijavit će se s novim privatnim partnerom te, tako, nastaviti realizaciju projekta u okviru Zakona o javno-privatnom partnerstvu Zeničko-dobojskog kantona, najavio je u razgovoru za Fenu direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

On je podvukao kako je to “jedini način na koji se taj projekt može realizirati”, ali da je izvjesno kako im partner u tom poslu neće biti njemačka korporacija D. Med Healthcare AG, s kojom su ugovor potpisali još polovinom februara 2019. godine.

- Taj privatni partner, zbog naše nemogućnosti ispunjenja obaveze obezbjeđenja zemljišta, tražio je raskid ugovora i idemo u raskid ugovora. Naravno, projekat nije ni iz daleka završen, a mi ćemo i dalje tražiti drugog privatnog partnera, koji će pokazati interes. Bolnica će, svakako, sa svoje strane, kada bude raspisan konkurs, javiti se kao neko ko traži da to zemljište bude nama ustupljeno - kazao je Skomorac.

U tom se centru, dodaje, neće obavljati hirurške, jer je ta ustanova predviđena samo za hitne procedure - u smislu korongarafije i stentova. Prioritet će, dodaje, ove godine biti i realizacija projekta “Energetske efikasnosti”, za koji su prije 10-ak dana objavili ponovljen tender.

- Očekujemo da će i to biti završeno do polovine iduće godine. Ako bude sve kako treba, ako Bog da, već na jesen bi mogli početi i radovi. Projekat Interventne kardiologije ćemo, kažem, također držati “živim”. Što se tiče statusa Univerzitetske bolnice, u komunikaciji smo sa Federalnim ministarstvom zdravstva. Dobili smo određene upute, odnosno zahtjeve za dopunama pa se nadamo da ćemo, sve što se traži od nas, uspjeti ispuniti u najkraćem mogućem roku te da ćemo, do polovine 2022. godine, ispuniti i sve uslove i steći status univerzitetske bolnice. Puno je još posla pred nama, puno je aktivnosti, ali očekujemo da ćemo, uz ovakvu kvalitetnu podršku sa svih nivoa vlasti, uspjeti u svojim ciljevima - ističe Skomorac.

Ova će godina, treća po redu, biti u znaku nastavka rada, kao i u svim ustanovama, u uslovima pandemije Covid-19. KBZ je prošle godine na svojim odjelima hospitalizirao 1.908 pacijenata, koji su bili pozitivni na koronavirus.

- U svim se tim slučajevima radilo o teškim infekcijama, što je zahtijevalo ozbiljan tretman, značajnu medicinsku njegu i veliki utrošak lijekova i medicinskog kisika. To je zahtijevalo značajan angažman našeg medicinskog i nemedicinskog osoblja za obezbjeđenje adekvatnog tretmana. Pored ovoga, istovremeno se odvijao rad i za sve druge pacijente, u mjeri u kojoj je to bilo moguće, a zbog potrebe reorganizacije unutar ustanove te preraspodjele osoblja. Imali smo vrlo značajnu potrebu za građevinskim prilagođavanjem odjela, nabavkom opreme, povećanom potrebom za medicinskim kiseonikom i drugim lijekovima, što je, zaista, predstavljalo veliki finansijski udar na ustanovu - podvlači Skomorac.

Na svu sreću, napominje, imali su zadovoljavajuće praćenje nadležnih vlasti, prije svega Vlade ZDK, ali i od drugih nivoa vlasti.

- To nam je omogućilo redovno snabdijevanje lijekovima, medicinskim kiseonikom i zaštitinom opremom. Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK, također, redovno je uplaćivao sve ugovorene mjesečne tranše. Vlada ZDK nam je, kroz budžet, obezbijedila vrlo značajna sredstva - kako kroz redovne transfere, tako i kroz namjenske za Covid, u ukupnom iznosu 5,66 miliona KM. Vlada Federacije BiH je, također, isplatila jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 3,61 miliona KM. Ta su sredstva iskorištena za nabavku opreme, lijekova i izmirenje dugovanja prema dobavljačima - kaže Skomorac.

U sklopu Hitnog programa za Covid-19 za BiH, a preko Federalnog ministarstva zdravstva, napominje, dobili su ili im tek treba biti isporučena i donacija u opremi u vrijednosti oko million KM.

- Imali smo i vanjskih donacija, u iznosu od 485.000 KM. U određenoj mjeri, učestvovali smo i svojim sredstvima pa možemo reći da je preko 10 miliona KM, samo u 2021. godini, sa različitih nivoa vlasti ušlo u KBZ. Svakako da je to značajno doprinijelo našoj organizaciji i odgovoru koji smo imali na Covid-19.

Što se tiče ove godine, Vlada ZDK je, kroz budžet, predvidjela, otprilike, isti iznos podrške. Predstoji nam i potpisivanje ugovora o pružanju usluga sa ZZO ZDK- najavljuje Skomorac.

Dodaje da bi taj ugovor trebao biti potpisan ovog ili narednog mjeseca, a očekuju, kaže, povećanje sredstava i od ZZOZDK.

- S obzirom na to da se pandemija neće zaustaviti, ne prestaje potreba za ulaganjem u opremu i ono što je naš najveći problem, a to je prostor. Pokušat ćemo, kako nam to sredstva budu omogućavala, da u potpunosti zatvorimo radove na Infektivnom odjelu. Želimo kompletan taj odjel pretvoriti u posebnu Covid-bolnicu pa da se može u potpunosti zadovoljiti potrebe za tretman svih Covid-pozitivnih pacijenata. Znači, da sve druge dijelove bolnice, praktično, oslobodimo tog tereta te omogućimo, što je više moguće, vraćanje drugih odjela u nekakav normalan rad - kaže Skomorac.

Time bi, napominje, bilo omogućeno ostvarivanje prava na liječenje, u punoj mjeri, svim drugim pacijentima koji dolaze u tu bolnicu. To će im, također, biti prioritet, kao i ostvarivanje statusa Univerzitetske bolnice, čime bi postali i nastavna baza za Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici.

Projekt “Energetske efikasnosti”, s obzirom na to da su se stekli svi potrebni uslovi, a postao je operativan i kredit, naredne bi se godine također trebao početi realizirati.

Svi nabrojani projekti omogućit će zaposlenicima bolje uslove rada, a pacijentima kvalitetniju i bržu uslugu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada ZDK usvojila izvještaj o utrošku sredstava za konsolidaciju i restruktuiranje KBZ-a

Grad Zenica: Zemljište i objekti Kantonalne bolnice Zenica vlasništvo Grada

Zenička bolnica iz sredstava Vlade FBiH nabavila i novi linerani akcelerator za Odsjek radioterapije

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije