Svijet     | 31.12.2021. 09:54 |

Indonezija pristala da prihvati Rohinja izbjeglice

FENA Internet, Foto/ Foto/Twitter

KRUENG GEUKUH, 31. decembra (FENA) – Indonezija je dozvolila da se više od stotinu Rohinja izbjeglica koje su plutale morem na pokvarenoj brodici kod zapadne obale iskrcaju u petak ujutru, nakon što su vlasti popustile pred međunarodnim pritiskom da im pruže utočište.

Na snimku se grupa koju su uglavnom činili žene i djeca, kako napušta brodicu po obilnoj kiši i ukrcava se u autobus.

Izbjeglice su bile nakrcane u drvenoj brodici s improviziranim jedrom, prenosi Reuters.

Oktina Hafanti, zvaničnica Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UHCR), izjavila je novinarima da će 105 izbjeglica, među kojima je 50 žena i 47-ero djece, biti zadržano u karantinu 10 do 14 dana i bit će podvrgnuti zdravstvenim pregledima.

Oni će kasnije biti poslani u prihvatne centre u indonezijskim gradovima Medan i Surabaya, saopćio je lokalni gradonačelnik Suaidi Yahya.

Grupu Rohinja, u kojoj je također bilo i trudnica, uočio je ribar kod obale indonezijske pokrajine Aceh u nedjelju nakon što su proveli 28 dana na moru.

Vlasti su prvobitno pristale da pruže humanitarnu pomoć prije nego što su objavile planove vraćanja plovila, ali su promijenile tu odluku nakon upozorenja o stanju brodice i nakon apela UNHCR-a i Amnesty International da omoguće uplovljavanje brodice.

Ribar koji se primakao brodici dok je bila na moru izjavio je da je plovilo pretrpjelo štete na motoru, da je curilo ulje i da je u riziku od potonuća. Također je kazao kako su neke izbjeglice nagovijestile da im je potrebna hrana, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Više od 72.000 ukrajinskih izbjeglica trenutno živi u Belgiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'