Bosna i Hercegovina     | 30.12.2021. 21:20 |

U toku zastupnička rasprava o usaglašavanju zakona o električnoj energiji

FENA Vernera Jakupović, Foto: Arhiv

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Na vanrednoj online sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta večeras, u toku je rasprava o usaglašavanju Prijedloga zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji FBiH.

Iako je Prijedlog tog zakona ovaj dom prihvatio nedavno, jučer i Dom naroda, ne može stupiti na snagu dok ne bude usaglašen njegov tekst.

Naime, jučer je na sjednici Doma naroda, uz osnovni tekst zakona prihvaćen i amandman, što ga čini različitim od prvobitno predložene varijante u Predstavničkom domu.

Ukoliko i Predstavnički dom večeras odobri navedeni amandman, to bi značilo usaglašavanje teksta zakona. U protivnom, morala bi intervenisati zajednička parlamentarna komisija.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je večeras zastupnicima na sjednici, kao i neki zastupnici Stranke demokratske akcije, da će navedeni amandman izazvati teškoće za preduzeće Elektroprivreda BiH u idućoj godini. Stranka demokratske akcije je ipak najavila podršku zakonu s navedenim amandmanom, ali je predložila i zaključak da Federalna vlada osigura u budžetu FBiH za iduću godinu podršku Elektroprivredi BiH.

Opozicija se u dosadašnjim diskusijama izjasnila za prihvatanje amandmana.

Da bi bilo koji federalni zakon stupio na snagu, pa i ovaj, neophodni preduslov je da ga oba doma Federalnog parlamenta prihvate većinom glasova u istovjetnom tekstu.

Navedeni amandman nalaže da Federalna vlada mora intervenisati, ograničiti rast cijena električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prvobitni prijedlog u tekstu zakona bio je da taj parametar iznosi 50 posto.

Predlagač dopuna Zakona o električnoj energiji, u Domu naroda bio je delegat Jasmin Duvnjak, a u Predstavničkom domu Klub zastupnika Stranke demokratske akcije. Predložili su istovjetne varijante, a razlika je nastala time što je u Domu naroda jučer odobren još i navedeni amandman predložen od delegata Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Predstavnički dom PSBiH usvojio prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo