Bosna i Hercegovina     | 30.12.2021. 08:35 |

Koristite umjetne borove jer prirodni resursi nisu neiscrpni - kampanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. prosinca (FENA) - Udruga "Facultas za prosperitet mladih" u suradnji s Udrugom "Libertas", a u okviru projekta "Kao nekad pred Božić 2021." provodi ekološko-medijsku kampanju pod nazivom "Pjevaju šume", koja se bazira na sprječavanju masovne sječe jele, bora i smrče za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Ova kampanja izuzetno je korisna za jačanje svijesti o značaju zelenog pokrivača za život na zemlji, priopćeno je iz Udruge "Facultas za prosperitet mladih".

- Deset godina kampanja u Sarajevu ima za cilj da se u Bosni i Hercegovini jača ekološka svijest o značaju zelenog pokrivača za život na zemlji i zaustavljanju uništenja šumskoga blaga – kazala je Ivana Krstanović, koordinatorica projekta.

 Dodala je kako je ukrašavanje božićnog bora prelijepi običaj, koji je sastavni dio kulturnog i vjerskog identiteta katolika, ali i novogodišnjeg slavlja svih građana u BiH.

 - I ove godine sugerirali smo slavljenicima, koji ukrašavaju božićna drvca, da koriste plastične jelke, kako bi se izbjegla masovna sječa jele, bora i smrče. Naši volonteri su prethodnih dana građanima u Kantonu Sarajevo dijelili promotivne letke s ekološkom porukom. Cilj nam je na taj način utjecati na svijest ljudi o ekološkim implikacijama blagdanske sječe drveća jer, moramo imati na umu, da prirodni resursi nisu neiscrpni - istaknula je Krstanović.

Na području Kantona Sarajevo građanima su podijeljeni promotivni letci, a u okviru projekta održano je i edukativno predavanje na temu: "Bespravna sječa šuma kao veoma ozbiljan problem sektora šumarstva BiH".

Zvonimir Jan, inženjer šumarstva ističe da su ovakve kampanje potrebne kako bi ljude potaknule na razmišljanje o ekološkim implikacijama sječe borova i jela.

Naglašava kako se i ove godine u Bosni i Hercegovini tijekom prosinca posjeklo mnoštvo jela, smrče i borova koji će biti odbačeni početkom 2022. godine, nakon samo dva tjedna upotrebe, pri čemu veliki broj njih neće biti primjereno zbrinut i prerađen.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije