Bosna i Hercegovina     | 29.12.2021. 14:40 |

Skupština po skraćenom postupku usvojila budžet ZDK za 2022.

FENA Vehid Begunić, Foto: FotoFENA/Vehid Begunić

ZENICA, 29. decembra (FENA) - Premijer Zeničko-dobojkog kantona Mirnes Bašić najavio je, prilikom današnjeg usvajanja po skraćenom postupku budžeta za 2022. godinu u iznosu od 438.320.000 KM, da će podnijeti ostavku ako ne dobiju boračke stipendije svi studenti koji naredne godine budu aplicirali za stipendiju.

Bašić je ostavku najavio nakon primjedbi zastupnika opozicije zbog smanjenja stavke za stipendiranje studenata iz boračke populacije, odnosno čiji su roditelji sudjelovali u proteklom ratu.

Ostavku je najavio i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković, ali je tražio da zastupnici, koji su zahtijevali amandmanski uvećanje sredstava za stipendije, glasaju za ponuđeni budžet ZDK-a.

-Ukoliko se desi da ijedno dijete, student, od boračke populacije, ne dobije stipendiju, ja ću podnijeti ostavku. Ovih, 100.000 KM što je manje, ako treba million KM - million će se naći unutar budžeta. Ako se ne nađe, ja podnosim ostavku. I pratite me - poručio je Bašić.

Podvukao je kako je njegova vlada u zadnje dvije godine zauzela stav da svaki student “koji aplicira, dobije stipendiju”, zbog čega se prvo raspisuje javni poziv za stipendije Ministarstva za boračka pitanja pa tek onda za stipendije Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

-U izradu ovog budžeta utrošeno je puno truda i rađen je na osnovu projekcija Federalnog ministarstva finansija. Mi smo imali budžetske zahtjeve u iznosu od preko 450 miliona KM. Opravdanih budžetskih zahtjeva i, ovo sve što ste vi danas iznijeli, mogli bi uklopiti u tih 450 miliona KM - objasnio je Bašić.

Sredstva za zdravstvo, dodao je, ostala su na približnom nivou kao i prethodne dvije godine, na federalnom nivou radi se Zakon o finansijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova, od kojeg taj kanton očekuje 24.000.000 KM za Kantonalnu bolnicu Zenica.

-Ukoliko to dođe, sve što je planirano u budžetu za KBZ, preusmjerit ćemo u Ministarstvo za rad i socijalnu politiku - najavio je Bašić.

Na primjedbe zastupnika opozicije da se utvrdi da li su članovi Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva ZDK, koji su ove godine za svoj rad iz budžeta naplatili ukupno oko 50.000 KM, premijer Bašić je kazao kako bi im “halal bio da su naplatili i million”.   

-Koji ste posao uradili; kakvu ste koordinaciju napravili i kako smo to sve sistemski uradili. Vlada se nije petljala ni u jednu odluku Kriznog štaba, niti će se petljati. Odgovorno vam tvrdim da je tako bilo. Sada, da li se radilo u radno vrijeme ili nije radilo, ne znam - kazao je Bašić.

Budžet za sport uvećali su za 100.000 KM, a ukoliko budu stigla dodatna sredstva iz “pripadnosti javnih prihoda”, najavljuje da će ta stavka u rebalansu budžeta, koji planiraju raditi u maju naredne godine, biti uvećana za dodatnih million KM. Budžet za nadarene mlade, podvukao je, uvećali su sa 10.000 na 60.000 KM.

-Ove smo se godine zadužili za 19, a vratili smo 22 miliona KM. Prošlu godinu, zadužili se 16, a vratili preko 20 miliona KM. Do sada smo vratili preko 60 miliona KM i ne kasni nijedna rata - kazao je Bašić.

Budžet ZDK-a za narednu godinu, najavio je ministar finansija Josip Lovrić, trebao bi biti veći za 37 miliona KM u odnosu na usvojeni plan te 18 miliona KM u odnosu na izvršenje budžeta za tekuću 2021. godinu.

Podršku ovakvom budžetu prije nekoliko dana dalo je i Ekonomsko-socijalno vijeće za područje ZDK-a.

Slijedi rasprava o finansijskim planovima Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK te Službe za zapošljavanja ZDK, koje također Skupština ZDK treba usvojiti do kraja tekuće godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Vlada TK prihvatila izjašnjenja na amandmane na prijedlog budžeta TK za 2024.

Izraelski parlament odobrio državni budžet, vrijedan 159 milijardi dolara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo