Svijet     | 29.12.2021. 14:44 |

Ubrzane pripreme za postizanje konsenzusa na pregovorima sa Iranom u Beču

FENA Internet, Foto/ Foto: IRNA

TEHERAN, 29. decembra (FENA) - Usred osme runde pregovora u Beču u cilju oživljavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. i ukidanja antiiranskih sankcija, gotovo sve strane uključene u pregovore naglasile su ubrzavanje pripreme tekstova za konačni konsenzus.

Osma runda sastanka Zajedničke komisije Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA) počela je u Palais Coburg u Beču u prisustvu predstavnika Irana, Evropske unije i grupe P4+1 (Britanija, Francuska, Rusija, Kina plus Njemačka) 27. decembra.

Beč je bio i domaćin sedme runde pregovora, koju su evropske delegacije prekinule radi dodatnih konsultacija u njihovim glavnim gradovima. Neki mediji su pisali o različitim spekulacijama razloga prekida pregovora. Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh tvrdio je da su pregovori zaustavljeni jer su zapadna strana i P4+1 svjesni da je prekid kolektivna odluka usred božićnih i novogodišnjih praznika, izvještava IRNA.

Ali Bagheri Kani, glavni iranski nuklearni pregovarač, rekao je na kraju sedme runde pregovora u Beču da su delegacije postigle konsenzus o dokumentu o ukidanju antiiranskih sankcija i nuklearnim pitanjima, te da se tekst razlikuje od onoga što je bilo dogovoreno na kraju šeste runde pregovora.

Khatibzadeh je rekao da bi pregovarački timovi mogli doći do dva nova dokumenta o ukidanju sankcija i nuklearnim pitanjima nakon sedme runde pregovora. Iranska delegacija otputovala je u Beč kako bi postigla dobar i racionalan dogovor, rekao je on, izrazivši nadu da će druge strane iskoristiti priliku.

Tokom prva dva dana osme runde pregovora u Beču, najviši iranski pregovarač je istakao potrebu za ukidanjem sankcija i davanjem adekvatnih garancija za implementaciju konačnog sporazuma, koji bi trebalo da verifikuje Islamska Republika.

IRNA navodi da će pregovarački timovi vrijedno raditi na ostvarenju pozitivnog rezultata, dodajući da je posao veoma težak jer treba donositi teške odluke.

Mihail Uljanov, stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, napisao je na svom Twitter nalogu da je na današnjem sastanku Zajedničke komisije  8. runda pregovora u Beču otvorena. Učesnici su vodili poslovne diskusije i diskusije usmjerene na rezultate. Posebno, dogovorili su se da će intenzivirati proces izrade kako bi se što prije postigao dogovor.

- Danas, tokom Bečkih razgovora o JCPOA, radna grupa za nuklearna pitanja održala je koristan sastanak. Uočavamo neosporan napredak. Raspravlja se aktivno o ukidanju sankcija u neformalnim okruženjima - napisao je ruski izaslanik.

Osma runda pregovora će se nastaviti do četvrtka, a predstavnici Irana i P4+1 prekinut će pregovore od 31. decembra do 2. januara, a zatim će ih nastaviti 3. januara.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta