Bosna i Hercegovina     | 28.12.2021. 15:30 |

Inspekcija BPK Goražde od sutra vrši pojačane kontrole ugostiteljskih objekata

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 28. decembra (FENA) - Inspektori Uprave za inspekcijske poslove Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde narednih dana vršit će pojačane kontrole poštivanja epidemioloških mjera i naredbi koje su na snazi - potvrdio je direktor Uprave Emko Rizvanović.

Prema njegovim riječima, kontrole u tržnim centrima i ugostiteljskim objektima počinju od sutra, a sve aktivnosti će se provoditi u saradnji s Upravom policije MUP-a BPK Goražde.

- U vrijeme kada se očekuju značajnija okupljanja poseban akcenat prilikom kontrola stavit ćemo na ugostiteljske objekte gdje je organiziran doček Nove godine i intenzivne kontrole će trajati do subote, kako bi doprinijeli smanjenju rizika jer svjedoci smo da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u BPK Goražde -  kazao je Rizvanović.

Napomenuo je da je nakon ranijih proslava u ovoj godini, usljed nepoštivanja mjera, bilo evidentno povećanje broja novooboljelih od koronavirusa te da je namjera spriječiti takve scenarije.

- Prema važećim mjerama, u ugostiteljskim objektima se može okupiti do 50 lica, što se kada su u pitanju organizirane proslave, često krši. Napominjem da u slučaju da u objektu bude od 50 do 150 lica, ona moraju imati jednu od potvrda, da su preboljeli Covid, da su vakcinisnai ili da su testirani. Pozivam ugostitelje da vode računa s ciljem zaštite zdravlja stanovnika i kako ne bismo došli u situaciju da ih sankcionišemo ili zatvorimo objekat - naglasio je Rizvanović.     

Dodao je da će sankcije u slučaju kršenja mjera i naredbi biti izrečene zavisno od procjene rizika.

Direktor kantonalne Uprave za inspekcijske poslove podsjetio je da su za nepoštivanje mjera i naredbi, za pravna lica predviđene novčane kazne u iznosu od 3.000 do 10.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 2.000 KM, a za fizičko lice - obrtnika kreću se u rasponu od od 2.000 do 8.000.

Nakon novogodišnjih praznika najavio je intenzivnije kontrole javnih skupova, kulturnih i drugih manifestacija, jer su, kako je rekao, to mjesta gdje se evidentno krše mjere i naredbe.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Brčko - Kontrola rada pravnih subjekata u vrijeme prvomajskih praznika

Goraždansko zdravstvo bogatije za četiri ljekara specijalista

Nakon prijave TI BiH inspekcija zabranila rad ljekarima u Živinicama koji su radili bez dozvole

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost