Bosna i Hercegovina     | 28.12.2021. 15:34 |

Hadžibajrić obradovao polaznike radionice za radnu okupaciju

FENA Saopćenje, Foto/ Opcina Stari Grad

SARAJEVO, 28. decembra (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je svojom posjetom i poklonima obradovao polaznike radionice za radnu okupaciju osoba s poteškoćama u razvoju na Bistriku, u ulici Bakarevića.

Svoj mirni kutak za edukaciju, druženje i socijalizaciju našlo je 28 osoba s poteškoćama u razvoju, gdje u sklopu radionica za radnu okupaciju svakodnevno izrađuju proizvode od drveta, keramike, tapiserije, crteže i drugo.

Radionica za radnu okupaciju djeluje u sastavu Zavoda ‘’Mjedenica’’ i dio je programa brige o djeci i omladini sa izraženim intelektualnim teškoćama.

- Nisam želio da budu zapostavljeni u odnosu na ostale i da ih uskratimo za novogodišnje poklone. Iako Zavod ‘Mjedenica’ brine o svim svojim štićenicima i sigurno im ništa ne nedostaje, želio sam da danas posjetimo polaznike radionice i obradujemo ih poklonima. Pokloni su radost, kako za djecu tako i za starije i drago mi je što smo im danas izmamili osmijehe na lica - poručio je načelnik Hadžibajrić.

Direktorica Zavoda “Mjedenica” Mirsada Čakal pojasnila je ko su polaznici ove radionice.

- Ovdje borave osobe od 18 do 50 godina. Neki od njih nisu mogli završiti srednje obrazovanje, a neki jesu, ali ni jedni ni drugi nemaju gdje da borave i ovo je jedini način njihove okupacije i provođenja slobodnog vremena. Oni su većinom samostalni, osposobljeni za samostalni dolazak i odlazak kući, a ovdje o njima vode računa naša tri odgajatelja - kazala je ona.

Boravkom i radom u radionici znatno se razvijaju i podižu na viši nivo funkcionalne sposobnosti korisnika što značajno utiče na poboljšanje funkcionalnih sposobnosti u porodici i uključivanje u širu društvenu zajednicu, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

FUP podnio Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Ibrahima Hadžibajrića

Direktor Fondacije Hemiias uručio ključeve nove zgrada sa sedam stanova za djecu bez roditeljskog staranja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta