Bosna i Hercegovina     | 28.12.2021. 14:10 |

Osmanović ukazao na nemogućnost izučavanja bosanskog jezika u RS (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević, Foto: Almir Razic

DOBOJ, 28. decembra (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović danas je u Doboju učestvovao na panelu “Obrazovanje, mladi i pronatalitetna politika-održivost povratka”, koji je održan u okviru Foruma “Održive povratničke zajednice u RS-izazovi i perspektive”.

Kao najveći problem u oblasti obrazovanja u Republici Srpskoj istakao je nemogućnost izučavanja bosanskog jezika.

- Današnji forum je veoma bitan da se daju određeni prijedlozi na izradu programa rada Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Drago mi je da se stavlja akcenat na povratničku populaciju mlađih kategorija. To su oni koji su ili završili srednje škole ili fakultete i sada trebaju da traže zaposlenje i naravno mladi bračni parovi koji su ili skoro stupili u brak i koji trebaju rješavati stambeno pitanje. Najveći je problem diskriminacije Bošnjaka u Republici Srpskoj nemogućnost izučavanja nacionalne grupe predmeta bosanskog jezika. Tu se mora nastaviti aktivnost u skladu s Odlukom Ustavnog suda BiH, a to je da nema niko pravo nametati nikome koji jezik govori. Znači, sami određuju koji je to jezik - rekao je Osmanović.

Druga važna stvar, po njegovom mišljenju, je da se treba pristupiti izmjeni federalnog Zakona za izbjegle i raseljene osobe koji je donesen 2005. godine.

- Treba iznaći način da se mladima da podrška u rješavanju stambenog prostora. Imamo već stambenimh jedinica u kojima žive dvije i tri generacije. To se mora riješiti - kazao je Osmanović.

Dotakao se pitanja visokog obrazovanja navodeći da je pohvalno što je resorno ministarstvo nastavilo tradiciju da se stipendiraju studenti koji su na području Republike Srpske.

Forum “Održive povratničke zajednice u RS-izazovi i perspektive” danas je u Doboju organizovalo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6949/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ig7OYh63kJcSsVgo99sec90d-8pA0Il0?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Vodik od proizvodnje do potrošnje u industriji i prometu

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na 3. Antalija diplomatskom forumu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta