Bosna i Hercegovina     | 28.12.2021. 13:14 |

Bratić: U januaru definisanje ciljeva probosanskog bloka (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević,

DOBOJ, 28. decembra (FENA) - Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić danas je u Doboju, na Forumu “Održive povratničke zajednice u RS – izazovi i perspektive”, najavio da će u januaru biti definisani programski ciljevi probosanskog bloka “Pokret za državu” koji će nastupiti na Općim izborima 2022. godine.

- Između ostalog, ono što utiče na status povratnika je njihov politički kapacitet koji određuje u kojoj mjeri su mogućnosti da utiču na njihov status po raznim životnim pitanjima. Zavisno koliko su politički organizovani i uključeni u izborni sistem BiH toliko mogu ostvariti svoja pravo na rad, obrazovanje, imovinu i druga prava - kazao je Bratić.

Kaže da su trenutno u toku pregovori da se svi oni koji smatraju državu BiH svojom domovinom i koji poštuju različitosti da se organizuju u jedan probosanski blok, koji će iduće godine zajedno nastupiti na izborima i biti presudan faktor po pitanju skupštinske većine u NSRS.

- Ako ovaj blok bude imao kapacitet moći će da bira Vladu Republike Srpske i da popravi status povratnika. Radi se o pokretu koji želi da bude nešto novo na ovim prostorima i želimo pokazati da nema podjela kada je obični čovjek u pitanju bez obzira na njegovu nacionalnu pripadnost – konstatovao je Bratić.

U okviru Foruma, koje je organizovalo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, učestvovao je na panelu “Izborni sistem – status i uključenost povratnika”.

Također, učešće je uzeo i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, koji je naglasio neophodnost zajedničkog nastupa probosanskog bloka radi povećavanja kapaciteta izabranih zvaničnika u entititetu RS koji se bore za bolji položaj povratnika u RS.

- Važno je da imamo zajednički nastup svih probosanskih političkih partija na Općim izborima 2022. godine. Zajedno moramo učiniti sve da pojačamo naš kapacitet u Narodnoj skupštini Republike Srpske kako bismo onemogućili donošenje zakona koji idu na štetu ljudi koji su se vratili. Također, neophodna su sredstva za proces povratka. To je dokaz da u prošlosti nije dovoljno pridavano pažnje ovom proces - poručio je Salkić. 

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6947/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1_gwvoKqBeqCznkkBhTbnvg94ND6w7H7Y?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Vodik od proizvodnje do potrošnje u industriji i prometu

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na 3. Antalija diplomatskom forumu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'