Ekonomija

Bonitet Grada Beča ocijenjen sa 'Aa1'

Saopćenje

BEČ, 28. decembra (FENA) - Američka agencija za kreditno rangiranje "Moodys" vrednovala je kreditnu sposobnost i pouzdanost grada Beča ocjenom "Aa1".

U analizi su posebno naglašeni snažan ekonomski učinak grada, dobra poreska osnova i solidan nivo finansijskih rezervi.

- Veoma dobra ocjena Aa1 pokazuje da je racionalna finansijska i investiciona politika Beča ispravna. Moodys u svojoj analizi podcrtava da je održivo finansijsko upravljanje posljednjih godina stvorilo osnovu za dodatne troškove u zdravstvenom i socijalnom sektoru koji su uslovljeni pandemijom - smatra član bečke vlade iz resora za privredu i finansije Peter Hanke.

Ocjena potvrđuje bečki način odgovorne finansijske i investicione politike u interesu naroda. U poređenju sa drugim regionima zemlje, nivo duga savezne prijestolnice je konstantno umjeren, a u Beču se ostvaruje 25 posto bruto domaćeg proizvoda Austrije.

Budžetska politika grada je opisana kao transparentna i predvidiva, zbog čega Moodys očekuje da će Beč nastaviti sa ovim pristupom. U analizi su posebno naglašene dobre obrazovne i zdravstvene usluge, visok nivo urbane sigurnosti i povoljan pristup javnim uslugama. Jedan od budućih izazova za Beč bi mogao biti rast stanovništva u gradu, što će povećati potrebu za investicijama u infrastrukturu, saopćeno je iz Eurocomm-PR. 

(FENA) D. V.
Vezane vijesti