Svijet     | 28.12.2021. 11:42 |

Japan objavio plan ispuštanja vode iz Fukushime u more

FENA Internet, Foto/ Fena arhiva

TOKIO, 28. decembra (FENA) – Japanska vlada u utorak je izložila plan o ispuštanju zagađene vode iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima u more, uključujući i standarde obeštećenja za lokalne industrije i prilkupljanje izvještaja o sigurnosnim procjenama.

Japan je saopćio u aprilu da će ispustiti više od milion tona zagađene vode u fazama nakon njenog tretmana i čišćenja, počevši od proljeća 2023. Ta je objava izazvala brige lokalnih ribara i pritužbe iz susjednih zemalja Kine i Južne Koreje.

U ovom je mjesecu operater elektrane, Tokyo Electric Power (Tepco), objavio detalje plana o ispuštanju vode, uključujući i gradnju podvodnog tunela kroz koji se ispušta voda.

U okviru vladinog plana, Japan namjerava uspostaviti standarde za obeštećenja zbog gubitaka izazvanih, kako ih naziva, štetnim glasinama po lokalne industrije kao što su ribolov, turizam i poljoprivreda, istovremeno uvodeći nadzorne kapacitete i transparentnost kako bi se izbjegla šteta po reputaciju regije.

Japan također očekuje od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IEA) da prikupi prelaznu sigurnosnu procjenu u narednoj godini, zasnovanu na njenom razmatranju sigurnosti tretirane vode, kompetentnosti lokalnih analitičkih laboratorija i o regulatornim okvirima, saopćila je vlada.

U naporu da poboljša transparentnost kako bi stekao povjerenje međunarodne zajednice, Japan je zatražio od IAEA u aprilu da provede razmatranje i pruži savjete vladi kako da se bavi tretmanom vode.

Deceniju nakon što su golemi potres i cunami razorili sjeveroistočnu obalu zemlje, onesposobili su elektranu i izazvali najtežu nuklearnu katastrofu u svijetu od Černobilja, skoro 1,3 miliona tona zagađene vode nakupilo se na mjestu nesreće.

Voda, dovoljna da popuni oko 500 olimpijskih bazena, uskladištena je u ogromne tankove po godišnjoj cijeni od oko 100 milijardi jena (870) miliona dolara), i prostora ponestaje.

Japan tvrdi da je ispuštanje vode neophodno kako bi se započelo sa složenim demontiranjem elektrane. Također navodi da se slične količine filtrirane vode tutinski ispuštaju iz nuklearnih elektrana širom svijeta, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Kinefuchi - Bašić: Jačanje međunarodne saradnje i partnerstva u borbi protiv nelegalnih aktivnosti

Japan izdao upozorenje za evakuaciju nakon snažnog potresa, očekuje se cunami

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'