Svijet     | 28.12.2021. 08:55 |

Japan planira poslati svog astronauta na Mjesec do kraja 2020-ih

FENA Internet

TOKIO, 28. decembra (FENA) - Japan je u utorak revidirao svoje planove istraživanja svemira, s namjerom da pošalje Japanca na Mjesec u drugoj polovini 2020-ih godina.

- Svemir nije samo granica koja pruža ljudima nadu i snove, nego predstavlja ključni temelj za naše ekonomsko društvo po pitanju naše ekonomske sigurnosti – poručio je premijer Fumio Kishida na sastanku na kome je finaliziran plan slanja čovjeka na mjesec.

Sudeći po nacrtu plana, Japan namjerava poslati prvog neamerikanca na Mjesec u okviru programa Artemis, inicijative pod američkim vodstvom koja ima za cilj vratiti astronaute na Mjesec.

Plan također pokriva japanske aspiracije da pokrene inicijativu istraživanja Marsa u 2024. kao i nalaženje načina za proizvodnju solarne energije u svemiru.

Susjedna Kina također namjerava postati velika istraživačka sila svemira do 2030. i planira poslati astronaute na Mjesec, otvarajući mogućnost azijske utrke u svemiru.

Kina je u maju postala druga zemlja koja je pokrenula svemirsko vozilo na Marsu, dvije godine nakon što je prizemljila prvu svemirsku letjelicu na dalekoj strani mjeseca.

Japanska objava istraživanja svemira uslijedila je sedmicu nakon što se japanski milijarder Yusaku Maezawa vratio na zemlju poslije 12 dana provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), postajući prvi svemirski turist koji je doputovao na ISS u više od decenije, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Karamehić - Abazović primila naučnike i profesore iz Japana

Zuckerberg sa premijerom Japana o rizicima umjetne inteligencije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo