Bosna i Hercegovina     | 27.12.2021. 15:30 |

Miletić pravosnažno oslobođena optužbi za primanje dara i kršenje zakona

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 27. decembra (FENA) - Azra Miletić, u međuvremenu suspendirana sutkinja Suda Bosne i Hercegovine, pravosnažno je oslobođena optužbi za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije.

- Danas smo zaprimili pravosnažnu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu (KSS) za sutkinju Suda BiH Azru Miletić, kojom je kao neosnovana odbijena žalba Tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu i potvrđena oslobađajuća presuda koju je donio Općinski sud u Sarajevu – potvrdila je braniteljica/advokatica Jesenka Rešidović za Fenu.

Dodala je kako je nakon gotovo sedam godina oslobađajućom presudom, izrečenoj branjenici Miletić, okončan postupak u ovom predmetu.

- Smatramo da je time, na neki način, ispravljena velika nepravda koja je učinjena toj sutkinji i velikom profesionalcu – navela je Rešidović, sublimirajući stav odbrane.

Prvostepenom presudom Općinskog suda Sarajevo od 21. januara 2021. godine Miletić je oslobođena optužbi da je tokom 2014. i 2015. primila obećanje dara u vidu novca, kako bi u jednom predmetu u kojem je postupala kao sudija Apelacionog odjeljenja Suda BiH bila donesena povoljnija presuda.

Na žalbenoj sjednici u KSS-u početkom oktobra, Tužilaštvo KS je zatražilo da se ukine oslobađajuća presuda zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka te pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok je odbrana predložila da se žalba odbije kao neosnovana.

Miletić je ranije procesuirana u Sudu BiH, koji ju je oglasio krivom i u augustu 2017. godine osudio, prvostepeno, na dvije i po godine, ali je u apelacionom postupku ta presuda u aprilu 2018. ukinuta, a vođenje postupka u tom predmetu prebačeno je na Općinski sud Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ispitivanjem svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Ismetu Ibričiću zbog ubistva i pokušaja ubistva

Lamar Johnson oslobođen 28 godina nakon nepravedne presude za ubistvo

Sud BiH - Fazlović oslobođen od optužbe za ratni zločin

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta