Bosna i Hercegovina     | 27.12.2021. 13:18 |

Kina donirala 50.000 KM vrijednu medicinsku opremu Kantonalnoj bolnici Zenica

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunic

ZENICA, 27. decembra (FENA) - Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini donirala je 50.000 KM vrijednu donaciju medicinske opreme Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), koja sadrži ultrazvučni aparat te 5.000 zaštitnih maski i 1.000 zaštitnih odjela za borbu protiv pandemije Covid-19.

UVZ aparat, s linearnom i konveksnom sondom, bit će instaliran na Odjelu interne medicine sa hemodijalizom, čija je načelnica dr. Belma Pojskić na današnjoj pres-konferenciji istakla kako je došao u pravo vrijeme. 

- Karakter Zenice je marljivost, gostoljubivost i domoljubivost, a to je i u skladu sa duhom mog, kineskog naroda. Meni je ovdje kao i doma - kazao je predstavnik Ambasade NR Kine Miao Diake, koji je svojim domaćinima i uručio ovu donaciju svoje zemlje.

Vlada, nevladine organizacije te kineski državljani koji žive u BiH, napomenuo je Diake, od početka pandemije koronavirusa donirali su 50.000 doza vakcina, ali i druge vrste medicinskih materijala za BiH.

- Kina će nastaviti, zajedno sa BiH, unaprijediti zdravstvenu saradnju na globalnom nivou, kako bi se što prije i okončala borba te pobijedila Covid pandemija. Prijatelji, velika udaljenost između Kine i BiH ne može spriječiti prijateljstvo izmeđa naša dva naroda - kazao Diake.

Podsjetio je kako je Zenica industrijski i sportski grad, a da je glavni grad BiH, Sarajevo, 1984. godine bio domaćin zimskih olimpijskih igara, a kako će, početkom februara naredne godine i Peking biti domaćin Zimskih olimpijskih igara, nada da će i ta veza učvrstiti i potaknuti prijateljstvo između te dvije države.

- Izražavam svoju duboku zahvalnost Ambasadi NR Kine na ovoj velikodušnoj donaciji i, nadam se, uspješnoj budućoj saradnji. Oprema će biti iskorištena na pravi način i za dobrobit naših pacijenata iz čitavog kantona, a zaštita oprema će, svakako, dobro doći našem osoblju u borbi protiv pandemije - kazao je direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Zahvalnost građana ZDK na vrijednoj donaciji izrazio je i premijer tog kantona Mirnes Bašić, koji je napomenuo kako je oprema stigla zahvaljujući angažmanu ljekara zeničke bolnice Maliku Ejuboviću. KBZ je, dodao je Bašić, bila prioritet i za Vladu ZDK, koja je sve svoje resurse, posredstvom Ministarstva zdravstva i Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, usmjerila u jačanje kapaciteta te ustanove.

- Ono što je bitno spomenuti je da smo započeli i jedan istorijski projekat u KBZ-u, a to je projekat “Energetska efikasnost”. Direktor KBZ-a me je jutros obavijestio da je u petak raspisan i javni poziv. Ponovo ćemo putem politike, Federalnog parlamenta, dobiti Zakon o fiannsijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova na području Federacije BiH. Planirano je i da naša KBZ-a dobije jedan ozbiljan iznos sredstava za svoju konsolidaciju - najavio je premijer Bašić.

Ministar zdravstva ZDK i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa ZDK Adnan Jupić, podsjetio je da su upravo hirurzi zeničke bolnice prvi u regionu operisali Covid-zaraženog pacijenta, a ginekolozi "carskim rezom" izvršili prvi porod zaražene trudnice. ZDK je na početku pandemije, podsjetio je Jupić, prvih četiri-pet mjeseci bio "ostrvo" na širem području Balkana bez umrlih pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada ZDK usvojila izvještaj o utrošku sredstava za konsolidaciju i restruktuiranje KBZ-a

Pametna klupa poklon Gradu Ljubuškom

Grad Zenica: Zemljište i objekti Kantonalne bolnice Zenica vlasništvo Grada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo