Bosna i Hercegovina     | 27.12.2021. 13:21 |

Podignuta optužnica protiv Milenka Stanića zbog ratnih zločina u Vlasenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. decembra (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Milenka Stanić (1962.) iz Vlasenice, koji se tereti za kaznena djela zločina protiv čovječnosti.

Optuženi se tereti da je aprila 1992. do marta 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Vlasenica a kasnije i ratnog predsjedništva opštine Vlasenice, sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu (UZP) na području te opštine, koju je činilo većinsko bošnjačko stanovništvo.

Stanić se tereti za sudjelovanje u UZP-u ubistvima, nezakonitim zatočenjima, silovanjima, mučenjima, prinudnim nestancima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima,  kada je izvršen progon bošnjačkog stanovništva sa područja opštine Vlasenica. 

On se tereti za zločine počinjene tokom napada na sela Drum, Gradina, Džamdžići i Alihodžići, u kojima je ubijeno više civila bošnjačke nacionalnosti, te imovina uništena i zapaljena, a veći broj civila odveden u nezakonito zatočenje u logor Sušica u Vlasenici.

Nadalje, optuženi Stanić se tereti i za zločine nezakonitog zatočenja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, silovanja i seksualnog zlostavljanja počinjene nad zatočenicima u logoru Sušica, kao i za uništavanje i rušenje džamije Hajrija u Vlasenici, koja je uništena većom količinom eksploziva, a predstavljala je kulturni, historijski i vjerski spomenik.

Navode optužnice Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 104 svjedoka, od čega 14 svjedoka uz dodijeljene mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana