Svijet     | 27.12.2021. 12:21 |

Teheran traži američko obećanje da omogući izvoz iranske nafte

FENA Internet, Foto/ Fena arhiva

TEHERAN, 27. decembra (FENA) - Iran je insistirao u ponedjeljak da Sjedinjene Države i njihove saveznice obećaju da će dopustiti Teheranu da izvozi sirovu naftu dok se pregovori o obnovi ugroženog nuklearnog sporazuma nastavljaju u Beču.

Izjave ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana nagovještaj su da Iran insistira na svojoj poziciji uoči pregovora o oživljavanju istorijskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Razgovori su produženi u ovom mjesecu nakon runde pregovora praćene napetostima zbog novih zahtijeva iz Teherana.

Obraćajući se novinarima u Teheranu, Amirabdollahian je kazao da Iran želi da se naredni krug razgovora fokusira “na ostvarenje odredbe da se iranska nafta prodaje bez ikakvih barijera i da novac od njene prodaje stiže na iranske bankovne račune”.

Iranski istorijski sporazum sa svjetskim silama omogućuje ublažavanje sankcija Teheranu u zamjenu za ukidanje nekih aspekata njegovog nuklearnog programa. Bivši američki predsjednik Donald Trump je 2018. godine povukao SAD iz sporazuma i ponovo je uveo sankcije Iranu – među kojima su i one na naftni sektor- žilu kucavicu iranske ekonomije.

Izvoz iranske sirove nafte počeo je da opada i međunarodne naftne kompanije prekidale su ugovore s Teheranom, slabeći njegovu ekonomiju.

Dok se strane iz nuklearnog sporazuma pripremaju da se ponovo okupe u Beču, Amirabdollahian je izjavio da Iran želi da “uživa pune ekonomske ustupke u okviru nuklearnog sporazuma”.

- Garancije i verifikacija (uklanjanja sankcija) među temama su na koje smo se fokusirali - kazao je on, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo