Kultura     | 27.12.2021. 10:45 |

Spahić: BiH i Crna gora baštine svoje autentične civilizacijske korijene

FENA Saopćenje, Foto/ Foto arhiva

SARAJEVO, 27. decembra (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić otvorio je u Podgorici 13. regionalni susret knjiga i pisaca "Booka". Organizatori susreta priredili su promociju stvaralaštva i poezije Ibrahima Spahića koji je najavio i knjigu poezije "Planine ostrva" i knjigu "Mediteranska saga" u izdanju Nove knjige.

Spahić je naglasio da su knjige izvor mudrosti i zdravlja, ključ za bolje razumijevanje svijeta.

 - Susreti u čijem središtu su knjige i pisci značajni su za otvoreno i kritičko sučeljevanje sa stvarnošću života u svim, a  posebno u društavima koja potiskuju demokratski dijalog sa društvenih scena. Moć knjige je u autorskom tekstu. Pisanje i čitanje su jedinstveni i izazovni intelektualni proces pisca i čitaoca. Vjerujem da ćemo na narednim susretima imati i pisce i autore i iz euromediteranskog prostora u kojem BiH i Crna gora baštine svoje autentične civilizacijske korijene - saopćeno je.

Sa kompozitiorom i Sekretarom Odjeljenja umjetnosti akademikom Žarkom Mirkovićem, Spahić je razgovarao o učešću na XXXVIII Sarajevskoj zimi 2022.

Na sastanku sa predsjednikom Helsinškog odbora, ambasadorom Miodragom Vlahovićem istaknuta je važnost organizacija koja se bore za ljudska prava i slobode i naglašeno je da već trideset godina Međunarodni centar za mir i crnogorske organizacije promovišu dijalog i politiku prevencije konflikata u svim stereotipima opterečenim prostorom Balkana.

Dogovorena je zajednička aktivnost i saradnja i istaknut interes za formiranje Internacionalnog instituta za prevenciju konflikata i javnu diplomaciju.

Spahić je imao i radni susret sa Sonjom Biserko, predsjednicom Helsinškog odbora Srbije, na kojem su razmotrili dešavanja u zemljama regije i izrazili očekivanja da će društva i države poštovati međunarodno pravo i da će međunarodna zajednica konačno efikasno reagovati na očigledno narušavanje ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suverenita BiH i narušavanje mira i stabilnosti u zemljama regije i u Evropi.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

Spahić čestitao Svjetski dan mira

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom