Bosna i Hercegovina     | 24.12.2021. 15:05 |

Potpisnici izjave izrazili zabrinutost povodom političkih procesa i odnosa u BiH

FENA Muamer Selimbegovic

BANJA LUKA, 24. decembra (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine RS (NSRS) Nedeljko Čubrilović i nekadašnji predsjednici entitetskog parlamenta, te predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz RS, potpisali su danas u Banjoj Luci Izjavu o nepristajanju na kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i odbrani demokratskih vrijednosti i načela parlamentarizma u BiH.

Potpisnici su izrazili zabrinutost povodom političkih procesa i odnosa u Bosni i Hercegovini, a pored Čubrilovića, izjavu su potpisali - Nebojša Radmanović, Nikola Špirić, Ognjen Tadić, Dušan Stojičić, Staša Košarac, Dragan Kalinić, Borislav Paravac, Dušanka Majkić, Petar Đokić, Željko Mirjanić, Slobodan Bijelić i Momir Tošić.

Navode kako od 1996. godine "u BiH traju procesi i aktivnosti suprotne vrijednostima Univerzalne deklaracije UN-a o ljudskim pravima, Pakta o građanskim i političkim pravima UN, Pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima UN, te Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonski mirovni sporazum) iz 1995., te da odgovornost za to snose pojedini predstavnici međunarodne zajednice u BiH".

Potpisnici izjave, nadalje, tvrde kako se "spomenutim procesima i aktivnostima narušava ustavno uređenje u Bosni i Hercegovini i onemogućava uspostavljanje pravnog sistema adekvatnog ustavnom uređenju..."

Također, navode kako su “nametnuti zakoni i odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice, kojima su prenesene nadležnosti s entitetskog nivoa na nivo institucija BiH, donesene neustavno, bez pozivanja na ustavni osnov (član 3, stav 5a), koji je propisan Ustavom BiH i protivno volji građana RS”.

U izjavi, upućenoj na relevantne međunarodne adrese, navodi se kako su neprihvatljivi dosadašnji oblici intervencije civilnih i vojnih predstavnika međunarodnih institucija i organizacija, “a koji su učinjeni suprotno odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (1995), pa se njihove posljedice odbacuju kao izraz protivpravnog i nedemokratskog djelovanja”.

Parlamentarci u izjavi podsjećaju da Vijeće sigurnosti UN-a nije imenovalo novog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, te da je neprihvatljivo da se bilo ko tako predstavlja.

- Ustavni poredak u BiH, u kojem su postojanje i ravnopravnost dvaju entiteta i triju konstitutivna naroda conditio sine qua non njenog opstanka i osnov za čuvanje mira i omogućavanje napretka BiH, zaslužuje puno poštovanje i podršku, a sve eventualne izmjene uređenja mogu biti prihvatljive samo kao demokratski izraz volje njenih građana izražen u procedurama predviđenim ustavima i bez nametanja - navodi se, između ostalog, u spomenutoj izjavi.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta