Magazin     | 24.12.2021. 10:18 |

Takmičenje za najljepšu kamilu u pustinji UAE

FENA Internet

LIWA, 24. decembra (FENA) - Duboko u pustinji Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) stigao je trenutak koji su uzgajivači kamila dugo čekali, izbor naljepše kamile. 

Konobari sipaju arapsku kafu u male šoljice. Sudije su stigle na mjesto održavanja takmičenja za najljepšu kamilu. Svi su došli da saznaju odgovor koja je kamila  najljepša.

Čak i dok se varijanta koronavirusa omikron širi svijetom, uzgajivači kamila iz Bahreina, Kuvajta, Omana, Saudijske Arabije i Katara otputovali su ove sedmice u jugozapadnu pustinju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje će biti održan izabor naljepše kamile. U konkurenciji je 40.000 kamila na festivalu Al Dhafra.

Petočlani žiri na godišnjem izboru insistira na tome da ljepota nije u očima posmatrača. Estetika kamile ocjenjuje se prema preciznim mjerama koje su određene prije više stotina godina. Učestvuju samo ženke kamila jer su mužjaci previše agresivni, javlja Associated Press.

Jedan od organizatora Mohammed al-Muhari naveo je idealne fizičke karakteristike kamila.

Vratovi moraju biti dugi i vitki, obrazi široki, a kopita velika, rekao je on za AP. Usne moraju biti velike. Držanje im mora biti graciozno.

- Standardi su slični kao kod ocjenjivanja ljepote ljudi - rekao je al-Muhari.

Visoki standardi naveli su mnoge uzgajivače da varaju, koristeći zabranjene botokse za napuhavanje usana kamile, relaksante mišića za omekšavanje lica i injekcije silikonskog voska za povećanje grba.

Portparol festivala Abdel Hadi Saleh odbio je reći koliko je učesnika diskvalifikovano zbog estetskih intervencija. Sve kamile prolaze rigorozne liječničke preglede kako bi se otkrili umjetni dodaci i hormoni prije takmičenja na Al Dhafra festival.

Otkako su istražitelji iz Emirata prije nekoliko godina počeli koristiti rendgenske zrake i sonarne sisteme, Saleh je rekao da je broj osoba koji varaju naglo opao.

Mnogo je toga u igri. Al Dhafra Festival nudi nagrade za 10 najboljih u svakoj kategoriji i to od 1.300 do 13.600 dolara. Na glavnom saudijskom takmičenju, najljepša kamila može zaraditi i do 66 miliona dolara. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Ministar Elmedin Konaković na 14. Sir Bani Yas Forumu u Dubaiju

Predsjednik UAE usmjerava pomoć od 20 miliona dolara palestinskom narodu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo