Bosna i Hercegovina     | 23.12.2021. 15:15 |

Aktuelna ustavnopravna situacija u BiH bila je tema okruglog stola u Zenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 23. decembra (FENA) - Simbolično u “pet do 12 sati”, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici (UNZE) danas je počeo okrugli sto na temu ”Aktuelna ustavnopravna situacija u Bosni i Hercegovini”, na kojoj su sudjelovali pravni stručnjaci s četiri bosanskohercegovačka pravna fakulteta.

Stručnjaci s Pravnog fakulteta UNZE-a, Univerziteta u Tuzli, Univerziteta “Džemal Bijedić” iz Mostara i Univerziteta u Bihaću razgovarali su o neophodnom odgovoru pravne struke na seceonističke poteze vlasti Republike Srpske, predvođene članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Stručnjaci iz Mostara i Bihaća uključili su se u raspravu posredstvom video-linka.

Zenički profesor Sedad Dedić kazao je da će zaključci s ovog skupa biti upućeni domaćim i međunarodnim institucijama te da će to imati svoju važnost i težinu za eliminaciju i izbjegavanje zloupotreba u predstavljanju situacije u BiH. 

Podrušku održavanju skupa dao je i rektor UNZE-a prof. dr. Jusuf Duraković te dekanesa zeničkog Pravnog fakulteta dr. Larisa Velić, koja je istakla kako je “ovo prilika da se akademska zajednica uključi u ove društvene tokove i procese, koji se dešavaju u BiH”.

-Smatram da je to naša dužnost i obaveza, da kažemo naše stavove. Pogotovo po pitanju ustavnog prava, opstanka države i onih aktivnosti koje se upravo dešavaju u Republici Srpskoj. Mislim da imamo dovoljno dobrog kadra koji mogu dati svoje stavove i pomoći da se ova politička situacija smiri - istakla je Velić.

Profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli Zlatan Begić istakao je kako akademska zajednica mora biti dio procesa koji se dešavaju u našoj zemlji, posebno u ovako teškim okolnostima, gdje je potrebna i riječ pravne nauke. 

-Mislim da je marginaliziranje nauke i ljudi koji se bave naukom umnogome doprinijelo ovome stanju. Nadam se da ovo danas znači povratak akademske zajednice na scenu u BiH - smatra Begić.

Kako je ocijenio, moramo shvatiti da ovo nije jedan incident, nego da je ovo kontinuitet jedne politike koja je u određenim periodima imala različite oblike ispoljavanja.

-Jednostavno, moramo shvatiti da je to kontinuitet na koji i u budućnosti moramo imati adekvatan odgovor. Ovo što se dešava, nije se desilo preko noći. Riječ je o dugoročnoj strategiji i jednoj medijskoj kamapanji gdje se i građanima BiH pokušala ogaditi politika - rekao je Begić.

Mišljenja je da u ovakvoj političkoj situaciji i konstelaciji odnosa u BiH nije moguće raditi na izmjeni Ustava i Izbornog zakona BiH.

-Ovo je bila jedna strategija. Ja sam to najavio, još prije par mjeseci - da se pokuša u nekom objektivno kratkom roku, a uz pritisak koji dolazi iz RS-a, da se pokušaju ishoditi ustupci velikodržavnim politikama i njihovim ekspoziturama u BiH. Međutim, do tih ustupaka nije došlo. Taj pritisak ne može dugo trajati, iz prostog razloga jer on ne odgovara zvaničnim politikama Evropske unije, a čak niti država iz koje dolaze strane diplomate koje su to pokušale uraditi. Na kraju krajeva, ono što se tražilo potpuno je suprotno i presudama Evropskog suda te opšteprihvaćenim demokratskim standardima - istakao je Begić. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Mijelom u BiH - Svaki naš pacijent ima pravo na život, a za to mu je potrebna odgovarajuća terapija

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

IDDEEA podržala projekt 'Podrška EU za interoperabilnu platformu infrastrukture e-uprave u BiH'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu