Bosna i Hercegovina     | 23.12.2021. 14:31 |

KS - Održana konferencija 'Kultura sjećanja u BiH: Ka institucionalnom okviru'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. decembra (FENA) – Javna ustanova “Fond memorijala Kantona Sarajevo”, u saradnji sa Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka, a u okviru manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2021”, danas je organizirala Prvu međunarodnu konferenciju pod nazivom “Kultura sjećanja u Bosni i Hercegovini: Ka institucionalnom okviru”.

Konferenciju, koja je održana u multimedijalnom centru Kovači, otvorio je ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, koji je u obraćanju učesnicima koferencije naveo da je borba za kontrolu nad sjećanjem istovremeno borba za kontrolom nad oblikovanjem, odnosno vizijom sadašnjosti i budućnosti.

- Sjećanje je garant slobode, stoga se etnokratije ne trude uzalud promijeniti i izbrisati pamćenje. Nacionalizmi ga falsifikuju i siluju, preko brojnih sredstava komuniciranja brišu ga podmuklim i lukavim interpretacijama što produbljuje ne samo zastrašujuće ponore među generacijama, nego i između jednog i drugog razreda u školi, stvarajući osobe koje su prijemčive za obmanu, manipulaciju i potčinjenost - naveo je ministar Osmanović.

Također je nekadašnji član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović, kazao kako će BiH morati razvijati specifičan oblik kulture sjećanja, a kultura sjećanja može se odgajati kroz gotovo sve sfere ljudskog djelovanja – od filmske umjetnosti, fotografije, crteža, dokumentarnog filma, spomenika, memorijala, komemoracija, konferencija…

- Međutim, najbitnije je kako u obrazovni sistem cijele države unijeti to nastojanje, tu potrebu da se pokloni dužna pažnja institucionalnom okviru u kojem bi se gajila kultura sjećanja i memorijalizacija - naglasio je Mašović.

I direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, je govorio o institucionalizaciji pamćenja.

- Pamćenje, ako nije institucionalizirano, onda je privatna stvar. To što se nama dogodilo od 1992. do 1995. godine ne smije ostati privatna stvar, mora ući u udžbenike, nastavne planove i programe, mora biti sastavni dio našeg historijskog narativa, i to onako kako ga vidimo mi, a ne bilo ko drugi - kazao je Suljagić.

Kako su poručili organizatori, cilj ove konferencije dati naučni doprinos osnaživanju institucionale memorije i naučnog razvoja kulture sjećanja i pamćenja u BiH, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo