Svijet     | 23.12.2021. 11:58 |

Diplomatski izvori: Turska i Katar dogovorili zajedničko upravljanje radom aerodroma u Kabulu

FENA Internet

DOHA, 23. decembra (FENA) - Neimenovani diplomatski izvori kazali su da su delegacije Turske i Katara postigle dogovor o zajedničkom upravljanju radom Međunarodnog aerodroma u Kabulu. 

Isti izvori za Anadoliju su kazali da su delegacije iz Ankare i Dohe održale niz sastanaka kako bi dogovorili zajedničko operiranje aerodromom u glavnom gradu Afganistana.

Ističući kako dogovor predviđa da će turske i katarske kompanije s jednakim pravima zajednički upravljati radom na kabulskom aerodromu, izvori su kazali da je dogovor postignut tokom nedavne posjete šefa turske diplomacije Mevluta Cavusoglua u Dohi gdje je održano 7. zasjedanje Vijeća strateške saradnje između Turske i Katara.

Tehnička delegacija Turske posjetila je Dohu i sastala se sa katarskim kolegama, a potom će te dvije delegacije zajednički danas posjetiti Kabul i o dogovoru pregovarati i sa privremenom vladom Afganistana, javlja Anadolija. 

Tursko-katarska delegacija bi nakon sastanka s afganistanskom stranom trebala saopćiti rezultate tog procesa.

Do sada Turska i Katar nisu službeno saopćavali detalje o pregovorima o upravljanju radom kabulskog aerodroma.

Međunarodni aerodrom “Hamid Karzai“ u Kabulu ima stratešku važnost i smatra se glavnom tačkom zračne veze Afganistana sa ostatkom svijeta.

Talibanski pokret je sredinom augusta preuzeo kontrolu vlasti u Afganistanu, a predsjednik Ashref Ghani je napustio tu zemlju. Aerodrom u Kabulu bio je glavni izlaz za hiljade Afganistanaca i stranaca koji su također napustili Afganistan.

Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ministrica Duraković u trodnevnom posjetu Turskoj: Fokus na jačanju obrazovne suradnje

Hurtić razgovarao sa zvaničnicima iz okruga Adapazar/Sakarya

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu