FENA biznis     | 22.12.2021. 13:17 |

Općina Stari Grad i dalje najtransparentnija općina u Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

Služba za odnose s javnošću i informacione sisteme
Sarajevo, 22.12.2021. godine

-          Informacija za javnost

Općina Stari Grad  i dalje najtransparentnija općina u Bosni i Hercegovini

Istraživanje otvorenosti 145 općina i gradova u Bosni i Hercegovini u 2021. godini, pokazalo je da je Općina Stari Grad Sarajevo četvrtu godinu zaredom najtransparentnija jedinica lokalne samouprave u BiH, sa porastom stepena ispunjenih indikatora na 73,40%. Istraživanje je i ove godine provedeno u okviru projekta Lokalni indeks otvorenosti Udruženja građana “Zašto ne” i inicijative Istinomjer. Također, kroz njihov projekat "Lokalne samouprave u BiH - Odgovornost i otvorenost u radu" izvršen je i monitoring ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 15 jedinica lokalne samouprave nakon prve godine mandata, gdje je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić postigao rezultat od 15% u odnosu na data obećanja. Od 13 kapitalnih i suštinskih projekata planiranih za period 2020-2024. godine, dva su u potpunosti realizovana, dok ih je pet u progresu.

“Čast mi je što je Općina Stari Grad lider u BiH po transparentnosti, ali i po ispunjenosti obećanja. Ovo je uspjeh svih nas, sekretara organa državne službe mr Alme Destanović, mojih najbližih saradnika i općinske administracije koji su doprinijeli ovakvim rezultatima i zahvaljujem im se na tome. Neke lokalne zajednice u BiH ostvarile su pomak u odnosu na prethodne godine i drago mi je ako smo našim liderstvom podstakli neke od njih da se više aktiviraju na polju transparentnog rada. S druge strane, žao mi je zbog pada koji su ostvarile ostale gradske općine, pa se nalaze na 30, 37. ili čak 84.mjestu. Čestitam Gradskoj upravi Grada Sarajevo i Općini Novo Sarajevo sa kojima smo dosta sarađivali i komunicirali u ovoj godini, a evidentan je i njihov napredak u ovoj analizi,” poručio je načelnik Hadžibajrić.

Osvrnuo se i na obećanja koja je ispunio u prvoj godini mandata.“Od datih obećanja mi smo ispunili nekoliko vrlo značajnih, a to je rekonstrukcija Vrtića ‘Bulbuli’, povećanje sredstava za samozapošljavanje mladih i start-up biznise i pomoć građanima u poljoprivrednoj djelatnosti, kroz nabavku mehanizacije. Za nas je ostvareno i obećanje o smanjenju obuhvata vodozaštitne zone na Mošćanici jer smo uradili sve što je do nas. Uradili smo Elaborat i zajedno s ostalim materijalom proslijedili ga Skupštini Kantona Sarajevo koja treba usvojiti izmjenu odluke. Također, projekat Apelov put će vrlo brzo biti realizovan, obezbijeđena su sredstva, urađena je projektna dokumentacija i na proljeće će početi radovi”, pojasnio je načelnik Hadžibajrić. Dodao je da, nažalost, za tri najavljena projekta nije optimističan jer postoje problemi sa drugim nivoima vlasti. “Da bi Općina završila bilo kakav projekat, mora pokrenuti proceduru i uključiti više nivoe vlasti i institucije. Općina je tek na sedmom mjestu u tom nizu, i to kada dođe do izdavanja urbanističke i građevinske dozvole. To su procedure koje predugo traju zbog neusaglašenih zakona i nadležnosti, i možda je sve to razlog vrlo malog broja investicija. Ovo su stvari na kojima se treba raditi, jer da je situacija drugačija i načelnici bi mogli ispuniti mnogo više obećanja,” poručio je na kraju.

Lokalne samouprave pokazale bolji rezultat

Općenito, lokalne samouprave pokazale su bolji rezultat u radu u odnosu na prošlu godinu.

“Prošle godine su rezultati za sve općine i gradove u Bosni i Hercegovini bili 33%. Ove godine je rezultat 40% što znači da je došlo do solidnog povećanja u odnosu na prošlu godinu. Radi se o istraživanju proaktivne transparentnosti odnosno mjerimo da li su informacije od javnog značaja dostupne na web stranicama i kakva je legislativa koja se odnosi na ove zakone i mjere. Kada su u pitanju ovogodišnji rezultati najotvorenija općina je Općina Stari Grad Sarajevo, onda Općina Travnik, pa Grad Gradiška. To je top tri,” izjavila je Danira Karović, projektna menadžerica Udruženja Zašto ne.

Analiza otvorenosti urađena je na osnovu četiri principa: transparentnost, pristupačnost, integritet i učinkovitost. Mjereno je da li jedinice lokalne samouprave na svojim web stranicama objavljuju podatke poput budžetskih dokumenata, finansijskih izvještaja, budžeta za građane, programa rada općinskih načelnika i općinskih vijeća, informacije o zaposlenima, javnim nabavkama, javnim raspravama itd.

Među Top 5 jednica lokalne samouprave su:

Općina Stari Grad Sarajevo, Općina Travnik, Grad Gradiška, Općina Kakanj i Grad Tuzla.

 Kontakt informacije:

Služba za odnose s javnošću i informacione sisteme

Općina Stari Grad Sarajevo

Telefon: 00 387 33 282 488

Adresa: Zelenih beretki 4, Sarajevo

web site: www.starigrad.ba

 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministrici Duraković dodijeljeno priznanje za zalaganje u promicanju mira i ljubavi

Vlada Srbije ranjenoj nastavnici u 'Ribnikaru' dodijelila doživotna mjesečna primanja

Karić uručila 'Ključ Grada Sarajeva' generalnom sekretaru Lige muslimanskog svijeta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo