Sport     | 22.12.2021. 08:47 |

Ruskoj biatlonki Olgi Zajcevoj oduzeta titula nakon osam godina

FENA Internet

SALZBURG, 22. decembra (FENA) - Norvežanka Tora Berger i Finkinja Kaisa Makarainen podijelile su titulu  pobjednica Svjetskog kupa u biatlonu za sezonu 2013/14., objavila je Međunarodna biatlonska federacija (IBU).

Vijest je stigla nakon odluke Međunarodnog suda za sport (CAS) u Lozani u vezi sa Olgom Zajcevom. Ruskinja je retroaktivno diskvalifikovana s devet utrka zbog dopinga.

Zbog potvrde CAS-a i retroaktivne diskvalifikacije Zajceve, IBU je izračunao novo bodovanje u poretku  Svjetskog kupa. 

Prema novoj računici, Berger ima četiri boda prednosti u odnosu na Makarainen. Prvobitno je Finkinja imala pet poena prednosti, pa je IBU odlučio da njih dvije podijele titulu. 

 - Budući da je nemoguće ponoviti okolnosti sezone u kojoj su se obe biatlonke takmičile, jednoglasno smo odlučili u svjetlu fair-playja da objema takmičarima dodijelimo velike kristalne globuse. Time smo pronašli i pošteno rješenje i osigurali da 'čisti' sportisti neće biti kažnjeni za doping greškI drugih - saopćeno je iz IBU.

Berger i Makarainen će dobiti globuse u jednoj od narednih utrka Svjetskog kupa. Norvežanka će dobiti dodatnu novčanu nagradu za bodovnu pobjedu u ukupnom poretku kupa, prenosi STA. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Agencija za antidoping kontrolu BiH kaznila dvojicu bh. sportista

Četvorogodišnja kazna kikbokseru Fehimu Omerhodžiću zbog dopinga

Prvi slučaj dopinga na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'