Svijet     | 21.12.2021. 17:17 |

Poplave u kampovima u Idlibu ugrozile živote nekoliko hiljada porodica

FENA Internet

IDLIB, 21. decembra (FENA) – Obilne padavine izazvale su poplave u više od stotinu izbjegličkih kampova u Idlibu, čime je dodatno otežana borba za preživljavanje hiljada porodica u toj sjeverozapadnoj regiji Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilnim padavinama i poplavama pogođeno je šire područje Idliba koji je dom stotinama izbjegličkih kampova u kojima u izuzetno teškim uvjetima borave hiljade raseljenih koji su svoje domove napustili zbog napada snaga odanih režimu Bashara al-Assada.

Hiljade izbjegličkih porodica u Idlibu čekaju međunarodnu pomoć nakon poplava.

Predstavnik lokalne vlasti Muhammed Hallaj za AA je kazao da su poplave blokirale puteve ka 104 izbjeglička kampa, a da je uništeno više od 500 kampova.

“Obilnim padavinama i poplavama su pogođene najmanje 3.742 porodice, a šatori su u potpunosti poplavljeni za 2.145 tih porodica“, kazao je Hallaj.

Fatima Cesim iz jednog od poplavljenih kampova u Idlibu kazala je da je tom narodu hitno potrebna svaka vrsta humanitarne pomoći.

“Borimo se sa glađu, a sad je i poplava tu. Samo Bog zna u koliko teškoj smo situaciji. Hranu spremamo paleći sakupljeni plastični otpad. Svaka pomoć nam je potrebna, a najpotrebniji su nam hrana, odjeća i ogrijev“, kazala je Cesim.

I Ahmet Muhammed je istakao da su šatori u kojima borave izuzetno neuvjetni i da prokišnjavaju pri svakoj kiši.

“U ovom kampu živi 50 naših porodica i svi se želimo spasiti ovog užasa. Jedina želja je povratak našim kućama i poslovima kojima ćemo moći osigurati normalan život našoj djeci“, kazao je Muhammed.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u regiji.

Turska i Rusija su u martu prošle godine dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice u protekle četiri godine izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo