Bosna i Hercegovina     | 21.12.2021. 17:20 |

Otvoren centar za bolju koordinaciju službi zaštite i spašavanja u izvanrednim situacijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, zajedno sa zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije generalbojnikom Ivicom Jerkićem, danas je u sjedištu Ministarstva sigurnosti BiH u Sarajevu nazočio službenom otvaranju centra za bolju komunikaciju i koordinaciju službi zaštite i spašavanja u izvanrednim situacijama.

Centar koji će služiti za rad i obuku na Zapovjednom sustavu za incidente sljedećeg naraštaja (NICS) smješten je u prostoru Operativno-komunikacijskog središta Ministarstva sigurnosti BiH, gdje su ceremoniji otvaranja centra, uz domaćina, ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića te ministra obrane BiH Sifeta Podžića i generala Jerkića, nazočili i američki veleposlanik u BiH Eric Nelson, zapovjednik EUFOR-a u BiH generalbojnik Alexander Platzer, zapovjednica NATO Stožera Sarajevo brigadni general Pamela McGaha te šef Ureda za obrambenu suradnju Američkog veleposlanstva u BiH bojnik Taib Grozdanić.

Kako je prezentirano na ceremoniji, uspostavu novog komunikacijskog sustava i centra NICS, podržao je NATO-ov Program nauke za mir i sigurnost, kao i Ministarstvo domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država. Dio je to regionalnog projekta “Napredna regionalna koordinacija u nesrećama u zemljama zapadnog Balkana - NICS”. Sistem NICS, oslanja se na softwersku platformu odgovora na nesreće koja omogućuje učinkovitije upravljanje krizama te zapovijedanje i nadzor odgovora na incidente malih i velikih razmjera.

Ministarstvo sigurnosti BiH je ustupilo tehnička sredstva i informatičku opremu neophodnu za učinkovitu integraciju sustava NICS u okviru MO i OS BiH, što je ovom prigodom demonstrirano i u prostorijama 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH. Instaliranje dodijeljene opreme obavljeno je na deset lokacija OS BiH u organizacijskim cjelinama koje su usko vezane za aktivnosti pomoći civilnim organima u BiH.

U prigodnom obraćanju, ministar Podžić je naglasio da je prvo testiranje sustava u realnim uvjetima uspješno obavljeno na terenskoj vježbi „NICS Mostar 2021“, krajem septembra ove godine.

- Danas možemo potvrditi da su se MO i OS BiH uspješno priključili projektu NICS - rekao je ministar Podžić.

- Sigurni smo da će naše sudjelovanje donijeti dodatnu vrijednost, s obzirom na naše iskustvo, dosadašnje rezultate kao i značajne ljudske i materijalne resurse kojima MO i OS BiH raspolažu - dodao je.

Ministar Cikotić je istaknuo da će uz sustav NICS komunikacija svih službi zaštite i spašavanja biti učinkovitija i brža, što će omogućiti još bržu pomoć građanima u vrijeme nesreća.

General Jerkić je istaknuo da je sustav NICS već u upotrebi u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, što će olakšati zajednički odgovor na prekogranične prijetnje, a veleposlanik Nelson i general McGaha konstatirali su kako ovaj projekt odražava samu bit NATO saveza - zajedničko djelovanje za veću sigurnost građana, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušnog dana u Ministarstvu obrane i OS BiH

Pripadnici MO i OS BiH na hodočašću u Mariji Bistrici

Izaslanstva MO BiH i OS BiH u Uzdolu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom