Bosna i Hercegovina     | 21.12.2021. 09:28 |

IGK: Žrtve genocida zaslužuju Brčko koje neće negatore nagrađivati i veličati

FENA Saopćenje

BRČKO, 21. decembra (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je otvoreno pismo supervizoru za Brčko Distrikt BiH Michaelu Scanlanu u kojem od njega traži da suspendira promociju negatora genocida Petera Handkea u Brčkom, poručivši da će tim činom ostati na dobroj strani povijesti, na strani istine i pravde. 

IGK u saopćenju podsjeća da će, iako je Skupština Distrikta 2005. godine usvojila Rezoluciju o osudi ratnog zločina i genocida u Srebrenici, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta i Konzervativni klub Brčko 23. decembra organizirati izložbu slika i fotografija o Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici i glorifikatoru presuđenih ratnih zločinaca u okviru aktivnosti pod sloganom "30 dana za 30 rođendana Srpske". 

Eventualno održavanje te izložbe, kako podvlače, može biti dokumentirano svjedočanstvo o beščašću, moralnom i intelektualnom kolapsu organizatora izložbe, ali i grada Brčkog.

-Podsjećamo vas da oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, koji narušavaju internacionalno pravo, pravdu i istinu koji pokušavaju revidirati historiju u ime ekstremizma pripadaju historijskom neljudskom otpadu protiv koga se na žalost i danas još više trebamo boriti - poručuju iz IGK-a.

Navode kako žrtve genocida zaslužuju Brčko koje neće negatore nagrađivati i veličati, jer "kako se žrtve mogu nadati pravdi pored eventualne organizacije izložbe koja bi značila promociju zločinačke tradicije Srpske akademije nauka koja kontinuirano institucionalno revidira historijske, sudske i naučne činjenice u cilju izjednačavanja žrtve i zločina za korist ideje Velike Srbije koja još nije poražena".

-Nemojte dozvoliti da Brčko izgubi svoju značajnu reputaciju - navodi se u saopćenju IGK-u. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana