Kultura     | 20.12.2021. 13:17 |

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije ponovo pred publikom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. decenbra (FENA) - Novogodišnji koncert Bečke filharmonije (Wiener Philharmoniker)  tradicionalno će biti održan 1. januara 2022. godine. U bogato okićenoj Zlatnoj dvorani Musikvereina će ponovo uživati publika, a ispred malih ekrana gledaoci u više od 90 zemalja.

Prvi Novogodišnji koncert Bečka filharmonija je izvela 31. decembra 1939., a od 1941. godine se održava svakog prvog januara u godini. Na programu Novogodišnjeg koncerta u januaru 2022. godine naći će se note dinastije Strauss te austrijskih kompozitora Josepha Hellmesbergera mlađeg i Carla Michaela Ziehrera, saopćeno je iz EUROCOMM-PR.

Orkestar će dirigirati maestro Daniel Barenboim. Ovaj argentinsko-izraelski pijanist i dirigent već treći put stoji za pultom Novogodišnjeg koncerta, prvi put 2009. i drugi put 2014. godine. Njegova bliska saradnja s Bečkom filharmonijom seže još od 1965. godine.

Novogodišnji koncert se televizijskim putem prenosi uživo u više od 90 zemalja i privlači milione gledalaca širom svijeta. U bogato okićenoj Zlatnoj dvorani ovaj put će prisustvovati i publika koja će u tu svrhu priložiti potvrdu o vakcinaciji ili preboljenom koronavirusu, a za vrijeme trajanja koncerta će svi nositi FFP2-maske.

Prvog januara 2021. filharmonija je svirala pred virtuelnom publikom i bila nagrađena virtuelnim aplauzom. Taj koncert je u našoj zemlji prenosio javni servis BHRT, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ramazan u Mostaru: U Kulturnom centru Mostar-Sjever održan predramazanski koncert

Održan koncert kamerne muzike posvećen 150. obljetnici rođenja Schönberga i Hahna

Humanitarni koncert pod maskama u nedjelju u Kosači

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo