Bosna i Hercegovina     | 18.12.2021. 15:41 |

Održana radionica “Prepoznavanje lažnih informacija”

FENA Amira Banjić

BANOVIĆI, 18. decembra (FENA) - Radionica pod nazivom „Prepoznavanje lažnih informacija“, koju uz finansijsku podršku Evropske unije realizira „Asocijacija za medijsku edukaciju, demokratizaciju i istraživanja – MEDIANA“ održana je u subotu u Banovićima. 

Nastavnici osnovnih škola s područja Banovića učestvovali su u cjelodnevnom radu sa stručnjakinjama iz oblasti medijske pismenosti.

Zarfa Hrnjić Kuduzović, profesorica komunikologije, objasnila je nastavnicima specifičnosti digitalnog medijskog okruženja i korisničke navike mladih generacija kada su u pitanju medijski sadržaji. Ponudila je primjere dobrih praksi za edukovanje učenika kako da kvalitetno koriste informacije koje pronalaze na mrežnim medijima.

Učesnici su ponudili prijedloge svojih dobrih praksi ili ideja za neke buduće časove za obučavanje učenika da što kvalitetnije koriste medije i prepoznaju lažne ili druge nevjerodostojne sadržaje.

Doktorica komunikologije Amela Delić govorila je o specifičnostima medijskh sadržaja, o vijestima uopće, a posebno o lažnim informacijama, njihovim osnovnim karakteristikama, kontradiktornostima koje ovu sintagmu prate, ali i načinima za prepoznavanje lažnih informacija.

Prisutnima je ponuđen metodološki okvir za razgovor s učenicima o vjerodostojnosti lažnih informacija.

Dosada su profesorice komunikologije održale radionice u više različitih gradova Tuzlanskog kantona.

Nastavnice i nastavnici koji su prisustvovali radionici će u narednih nekoliko mjeseci pripremiti prijedloge časova na kojima bi učenike educirali o fenomenu lažnih informacija i načinima da ih prepoznaju.

Najbolji rad bit će nagrađen novčanom nagradom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Kaknju održana radionica 'Zajedno u borbi protiv karcinoma dojke - proširimo krug podrške'

Održana radionica Upravljanje otpadom u gradu Goražde

Muškarac iz Banovića prijetio da će pobiti članove svoje porodice

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost